Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά είναι τα Σουτζουκάκια Σμυρναίικα. Όταν η παράδοση συναντά τη γεύση το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Τα σουτζουκάκια είναι ένα ελληνικό φαγητό με μικρασιάτικες ρίζες.
Το όνομα τους προέρχεται από την τούρκικη λέξη “sucuk” που σημαίνει λουκάνικο. Προσθέτοντας και την κατάληξη “ακι” που δηλώνει κάτι ως “μικρό”, χαρακτηρίστηκαν ως μικρό λουκάνικο.
Η ελληνική παρέμβαση διαμόρφωσε το μικρό λουκάνικο και αντί τον κιμά να τον κλείνουν μέσα σε έντερο τον κράταγαν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα κεφτεδάκια. Το φαγητό ολοκληρώνονταν με μια παχιά κόκκινη σάλτσα.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα
Τα σουτζουκάκια μπορούν να μαγειρευτούν είτε στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά είναι πως αντί να βάλουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, τα τοποθετούμε σε ταψί. Αφότου τα βάλουμε στο ταψί τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν αρχικά σκέτα. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τη σάλτσα χύνοντάς την από πάνω και θα αφήσουμε να ψηθούν στο φούρνο μέχρι να γλασάρει η σάλτσα και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα σουτζουκάκια.
Τα σουτζουκάκια τα σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή με πατάτες τηγανιτές ή με πουρέ πατάτας. Είναι ένα φαγητό αρκετά βαρύ λόγω του κύμινου που είναι αρκετά έντονο και χαρακτηρίζει το πιάτο.
Comments are closed.