Σουπιές κοκκινιστές

Σουπιές κοκκινιστές

Είναι περίοδος νηστείας και το μενού σήμερα έχει σουπιές κοκκινιστές!! Οι σουπιές λοιπόν όπως και όλα τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες.

Λίγα λόγια για την σουπιά

Η σουπιά με την επιστημονική ονομασία sepia απαντάται σε εύκρατες και σχετικά ζεστές θάλασσες. όπως το καλαμάρι και το χταπόδι, έτσι και η σουπιά ανήκει στην κατηγορία των κεφαλόποδων. Δεν είναι ψάρι αλλά μαλάκιο. Έχουν ένα εσωτερικό κόκκαλο, ονομαζόμενο ”σουπιοκόκκαλο” το οποίο τις βοηθά στην σωστή πλευστότητα. Το σουπιοκόκκαλο είναι διαιρεμένο σε πολλούς μικροσκοπικούς θαλάμους (πόρους) οι οποίοι γεμίζουν αέρα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί η σουπιά να ανεβοκατεβαίνει στο νερό.

Στο εμπόριο τις σουπιές τις βρίσκουμε σε πολλές μορφές. Αρχικά τις βρίσκουμε σε μορφή φρέσκια ή κατεψυγμένη. Αν την αγοράσουμε φρέσκια θα πρέπει να την καθαρίσουμε, δηλαδή να αφαιρέσουμε τα εντόσθια μαζί με τον μικρό ασκό της μελάνης, το στόμα, τα μάτια, να βγάλουμε το σουπιοκόκκαλο και την πέτσα.

Αν την αγοράσετε κατεψυγμένη θα την βρείτε ακαθάριστη, καθαρισμένη και τέλος κομμένη. Στην κατεψυγμένη καθαρισμένη μορφή έχει αφαιρεθεί ο σάκος με το μελάνι.

Μπορείτε να την κόψετε είτε καρεδάκι είτε ζουλιέν. Η συνταγή είναι απλή για τις σουπιές κοκκινιστές, λίγο κρεμμύδι, άνηθος και ντοματοχυμός συνθέτουν αυτό το ωραίο φαγητό.

Σχετικές Συνταγές