Ένα υπέροχο σοκολατένιο κέικ ψημένο σε μπαιν μαρί είναι η πρότασή μας για σήμερα!!
Το ψήσιμο σε μπαιν μαρί είναι μια εξαιρετική μέθοδος μαγειρέματος που εξασφαλίζει ότι το κέικ θα ψηθεί με ομοιόμορφο τρόπο και θα διατηρήσει την υγρασία του, προσφέροντας μια πλούσια και κρεμώδη υφή.
Το μπαιν μαρί είναι μια τεχνική μαγειρικής όπου το σκεύος με το φαγητό τοποθετείται μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος που περιέχει νερό. Η θερμότητα από το νερό, που διαχέεται ομοιόμορφα, μεταδίδεται στο φαγητό με πιο ήπιο και ελεγχόμενο τρόπο, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασίας.
Γιατί να φτιάξουμε σοκολατένιο κέικ σε μπαιν μαρί;
Όπως προ είπαμε έχουμε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο. Το νερό βοηθά στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας, αποτρέποντας την υπερθέρμανση των άκρων του κέικ, ενώ η μέση ψήνεται αργά και ομοιόμορφα. Το μπαιν μαρί επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο υγρού κέικ, χωρίς τον κίνδυνο ξήρανσης, καθώς η υγρασία που παράγεται από το νερό βοηθά να κρατηθεί το κέικ τρυφερό και μαλακό. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για σοκολατένια κέικ με πυκνή, κρεμώδη υφή, όπως η σοκολατένια τούρτα ή το φοντάν σοκολάτας. Το αποτέλεσμα θυμίζει κέικ φτιαγμένο σχεδόν σαν πουτίγκα.
Η χρήση του κατάλληλου σκεύους είναι απαραίτητη. Τέτοια σκεύη είναι οι φόρμες για κέικ ή οι αλουμινένιες φόρμες.
Η θερμοκρασία στο φούρνο πρέπει να είναι σχετικά χαμηλή (συνήθως 160°C), καθώς το μπαιν μαρί προσφέρει πιο αργό και ήπιο ψήσιμο.
Το ζεστό νερό πρέπει να φτάνει μέχρι περίπου τη μέση του εξωτερικού σκεύους, ώστε να καλύπτει επαρκώς τις πλευρές της φόρμας του κέικ. Αν το ψήσιμο διαρκέσει περισσότερη ώρα μπορούμε να προσθέσουμε έξτρα νερό (στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν θα χρειαστεί).
Το σοκολατένιο κέικ ψημένο σε μπαιν μαρί έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Έχει την τάση να διατηρεί την υγρασία του περισσότερο από τα κλασικά κέικ που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί και να παραμείνει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί