Σατομπριάν (chateaubriand)

Σατομπριάν (chateaubriand)

Ένα παλιό, παραδοσιακό και με ιδιαίτερη δυναμική πιάτο σας παρουσιάζουμε σήμερα. Το όνομα του είναι Σατομπριάν (chateaubriand) και το έχει πάρει από τον Γάλλο συγγραφέα, πολιτικό και φιλέλληνα, François-René de Chateaubriand!

Το Σατομπριάν (chateaubriand) παρασκευάζεται μόνο από μοσχαρίσιο φιλέτο και πιο συγκεκριμένα από την ”καρδιά” του. Είναι ένα ιδιαίτερα ”μεγάλο” κομμάτι καθώς πρόκειται για διπλό φιλέτο. Αυτό σημαίνει πως σερβίρεται συνήθως για δύο άτομα. Για να το καταλάβουμε καλύτερα θα αναλύσουμε τα γραμμάρια τα οποία θα πρέπει να ζυγίζει το Σατομπριάν. Μία μερίδα η οποία αποτελείται από ένα φιλέτο μοσχαρίσιο θα πρέπει να ζυγίζει από 180 – 250 γραμμάρια. Θεωρώ πως τα 220 γραμμάρια είναι μία αξιοπρεπής μερίδα. Τώρα όσον αφορά το Σατομπριάν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500 γραμμάρια. Το κομμάτι θα πρέπει να κοπεί από την καρδιά του φιλέτου και να καθαριστεί πολύ καλά ώστε να μην έχει ίχνη λίπους, νεύρων και συνδετικών ιστών.

Τώρα, όσον αφορά το ψήσιμο θα πρέπει να τονίσουμε πως αυστηρά θα πρέπει να είναι μέχρι μέτριο. Αν το ψήσουμε παραπάνω, το κρέας θα στεγνώσει και θα σκληρύνει. Μπορούμε να το κάνουμε είτε στη σχάρα είτε στο τηγάνι.

Δείτε εδώ τους βαθμούς ψησίματος του μοσχαρίσιου φιλέτου

Το Σατομπριάν (chateaubriand) σερβίρεται κομμένο σε φέτες συνοδευόμενο από μία σάλτσα μπεαρνέζ. Με έναν μύλο, τρίβουμε μετά το ψήσιμο, αλάτι χοντρό και πιπέρι. Η γεύση του κρέατος θα απογειωθεί αμέσως.

Σχετικές Συνταγές