Σαλάτα waldorf (Βάλντορφ)

Σαλάτα waldorf (Βάλντορφ)

Με μια ιστορία κοντά στους δύο αιώνες η σαλάτα waldorf (Βάλντορφ) συνεχίζει να μας γοητεύει με την παρουσία της. Την συναντάμε συνήθως στα εορταστικά μενού Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αν και πιστεύω πως μπορεί να έχει θέση καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου με προτεραιότητα βέβαια τους χειμερινούς μήνες.

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Εμπνευστής και δημιουργός της  δεν ήταν κάποιος σεφ αλλά ο Oscar Tschirky, ο οποίος ήταν maitre d’ hotel στο εστιατόριο του διάσημου ξενοδοχείου Waldorf – Astoria Hotel. Η σαλάτα δημιουργήθηκε το 1896 και η αρχική εκδοχή της περιείχε μόνο μήλα, σέλινο και μαγιονέζα. Την σαλάτα την σέρβιραν πάνω σε ένα ”στρώμα” από μαρούλια. Η αρχική συνταγή δεν περιείχε ξηρούς καρπούς. Τα σπασμένα καρύδια λίγα χρόνια αργότερα έγιναν αναπόσπαστο μέρος του πιάτου.

Η σαλάτα waldorf (Βάλντορφ) πλέον είναι κλασική και διαχρονική!!

Εμείς σήμερα θα σας την παρουσιάσουμε με κάποιες μικρές παραλλαγές. Αρχικά θα προσθέσουμε στη σαλάτα κομματάκια σελινόριζας. Επιλέγουμε να την κόψουμε ζουλιέν όπως το ίδιο θα κάνουμε και με τα μήλα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να τα βάλουμε σε χυμό λεμόνι ώστε να μην μαυρίσουν.

Για το dressing επιλέγουμε ένα συνδυασμό μαγιονέζας – γιαουρτιού.

Την σαλάτα waldorf (Βάλντορφ) την βάζουμε στο ψυγείο και την σερβίρουμε κρύα.

Σχετικές Συνταγές