Σάμαλι

Σάμαλι

Το σάμαλι είναι ένα από τα πιο κλασικά γλυκά της παραδοσιακής πολίτικης κουζίνας. Αυτό που χαρακτηρίζει ένα σάμαλι είναι το άρωμα μαστίχας.

Και όμως η πλούσια γεύση της μαστίχας δεν προϋπήρχε στο πρώτο σάμαλι. Λέγεται ότι το σάμαλι πρωτοφτιάχτηκε στη Συρία. Το όνομά του σημαίνει “το γλυκό της Δαμασκού”. Αρχικά, το αρωματικό στοιχείο ήταν το ροδόνερο το οποίο προερχόταν από τα τριαντάφυλλα της περιοχής. Καθώς το γλυκό μεταφέρθηκε στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, το ροδόνερο αντικαταστάθηκε από τη μαστίχα.

Η μαστίχα είναι ένα αρωματικό στοιχείο το οποίο θέλει προσοχή στη χρήση του. Αν για παράδειγμα μας πέσει παραπάνω ποσότητα, το γλυκό θα πικρίσει αλλάζοντας τελείως τη γεύση του.

Δείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τη μαστίχα

Εκτός από τη μαστίχα θα πρέπει να προσέξουμε και κάποια άλλα πράγματα ώστε να έχουμε ένα πετυχημένο γλυκό. Στη συνταγή παρακάτω σας επισημαίνουμε ότι το γλυκό πρέπει να μείνει για μία ώρα στο ταψί προτού μπει στο φούρνο. Ο λόγος είναι για να σταθεί, δηλαδή να σφίξει ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να το χαράξουμε. Το σάμαλι θέλει περίπου 45 λεπτά για να ψηθεί. Είναι πολύ σημαντικό στα 30λεπτά να το βγάλουμε από το φούρνο και να το βουτυρώσουμε. Αυτή η διαδικασία θα δώσει γεύση και χρώμα στο γλυκό μας. Τέλος το σιρόπιασμα είναι εξίσου σημαντικό να γίνει τη σωστή ώρα. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε κρύο γλυκό και ζεστό σιρόπι.

Σχετικές Συνταγές