Ντεμι-γκλας

Σάλτσα ντεμι γκλας

Η σάλτσα ντεμι γκλας είναι μία από τις βασικότερες σάλτσες σε μία κουζίνα. Είναι μία έντονα αρωματισμένη και παχύρευστη σάλτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ξέχωρη σάλτσα είτε ως βάση ώστε να δημιουργηθούν αμέτρητες άλλες. Είναι μία χρονοβόρα σάλτσα αφού η διαδικασία παρασκευής της μπορεί να ξεπεράσει και την μία μέρα. Για να πετύχουμε μία πιο γρήγορη διαδικασία μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με ζωμό μόσχου.

Τα κόκκαλα τα σπάμε ώστε να μπορέσει να απευλευθερωθεί το μεδούλι που περιέχουν. Επειδή είναι πολύ σκληρά ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας τα κόψει σε πιο μικρά κομμάτια. Αφού τα πλύνετε σε άφθονο νερό βάλτε σε ένα ταψί και ψήστε τα στο φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία. Μην φοβηθείτε ότι θα καούν, θέλουμε να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Η διαδικάσια αυτή θα μας βοηθήσει ώστε η σάλτσα μας να έχει ένα σκούρο χρώμα. Για τα λαχανικά έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα ή να τα βάλουμε στο φούρνο μαζί με τα κόκκαλα. Αφότου βγάλουμε τα κόκκαλα από το φούρνο δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να κάνουμε ντεγκλασέ. Το ντεγκλασέ θα μας βοηθήσει να πάρουμε όλα τα συστατικά τα οποία έχουν κολλήσει στον πάτο του ταψιού και να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Η σάλτσα ντεμι γκλας είναι μία βασική σάλτσα με πολλά παράγωγα. Κάποια από τα πιο βασικά παράγωγα της είναι η σάλτσα Μαδέρα, ή σάλτσα μπορντελέζ ή σάλτσα μπιγκαράντ και πολλές άλλες ακόμα.

 

Σχετικές Συνταγές