Σάλτσα Ναπολιτέν

Σάλτσα Ναπολιτέν (Sauce tomate napolitaine)

Η σάλτσα Ναπολιτέν είναι μία βασική σάλτσα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα εστιατόρια. Η γεύση της διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Για να έχουμε μία γευστική σάλτσα Ναπολιτέν θα πρέπει η ποικιλία της ντομάτας να είναι η ιδανική.  Ποια είναι αυτή; Οι περισσότεροι chef προτιμούν ως κατάλληλη ποικιλία για την παρασκευή σάλτσας τη ”Roma”.

Είναι οι μακρόστενες ντομάτες που είναι πιο γλυκές και με περισσότερη σάρκα. Στην Ελλάδα τις γνωρίζουμε ως ”pomodoro”.

Ένα άλλο κριτήριο για γευστική σάλτσα είναι η εποχικότητα. Η ντομάτα φτάνει στην κορύφωση της τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, τότε λοιπόν έχει σάκχαρα, είναι πιο γλυκιά άρα και γευστική.

Θα παρατηρήσετε ότι στα συστατικά της συνταγής δεν υπάρχει η ζάχαρη. Πράγματι, αν οι ντομάτες είναι εποχής τότε δεν χρειάζετε να προσθέσουμε ζάχαρη.

Όταν έχουμε να διαχειριστούμε ωμή ντομάτα για την παρασκευή σάλτσας τότε θα πρέπει πρώτα να την κάνουμε μπλανσίρ και στη συνέχεια να της βγάλουμε τα σπόρια.

Μπλανσίρ ντομάτα

Μπλανσίρ ντομάτα

Το σκόρδο θα δώσει μία γλυκιά γεύση στη σάλτσα. Θα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ολόκληρες τις σκελίδες και στη συνέχεια θα προσθέσουμε τις ντομάτες κονκασέ.

Το βράσιμο της σάλτσας θα πάρει περίπου 30 λεπτά. Η χαμηλή φωτιά θα βοηθήσει τη ντομάτα να απελευθερώσει τα σάκχαρα της βγάζοντας τη γλυκιά γεύση της.

Σχετικές Συνταγές