Η σάλτσα μπορντελέζ είναι μία κλασική Γαλλική σάλτσα η οποία πήρε το όνομα της από την πόλη Μπορντό. Η περιοχή του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία φημίζεται για το υπέροχο κόκκινο κρασί της.
Η σάλτσα μπορντελέζ φτιάχνεται με ξηρό κόκκινο κρασί, μεδούλι και σάλτσα ντεμί γκλας.
Παραδοσιακά, η σάλτσα παρασκευαζόταν χρησιμοποιώντας ένα κρασί Bordeaux. Αυτά τα κρασιά είναι όμως από τα πιο ακριβά στον κόσμο, οπότε, εκτός από ένα Bordeaux, αρκεί ένα ξηρό κόκκινο κρασί καλής ποιότητας.
Αυτοί οι τύποι γαλλικού κρασιού παρασκευάζονται συνήθως με σταφύλια cabernet sauvignon, franc cabernet, merlot και malbec. Άρα, οποιοδήποτε καλό ξηρό κόκκινο κρασί φτιαγμένο με αυτά τα σταφύλια είναι ιδανικό για την παρασκευή της σάλτσας.
Όσο καλύτερο το κρασί, τόσο καλύτερη είναι η σάλτσα.
Η σάλτσα bordelaise σερβίρεται με ψητό βόειο κρέας ή μπριζόλα, αν και μπορεί επίσης να σερβιριστεί και με άλλα κρέατα που συνδυάζονται καλά με σάλτσες οι οποίες έχουν βάση το κόκκινο κρασί.
Comments are closed.