Ρύζι πιλάφι

Ρύζι Πιλάφι

Το ρύζι πιλάφι συνήθως το φτιάχνουμε για να συνοδεύσουμε κάποιο κρέας ή ένα ψάρι. Είναι μία εύκολη συνταγή αρκεί να τηρήσουμε τους γενικούς κανόνες που χρειάζεται να ξέρουμε όταν παρασκευάζουμε ένα ρύζι.

Ποιοι είναι αυτοί;

Πρώτα απ’ όλα, το είδος του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Για το πιλάφι το ιδανικό ρύζι είναι το κίτρινο ή bonnet ή τύπου Αμερικής. Με όποια ονομασία και αν το δούμε, είναι το ίδιο προϊόν.

Κατά δεύτερον, σημαντικό είναι να μετρήσουμε το νερό που θα βάλουμε. Συνηθέστερη είναι η αναλογία 1 ρύζι/2 νερό. Βέβαια θα δείτε και αναλογίες όπως 1 ρύζι/1,8 νερό ή 1 ρύζι/2,5 νερό.

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο μαγειρέματος (φούρνο ή κατσαρόλα) αλλά και από τον τρόπο αξιοποίησης. Όταν λέμε τρόπο αξιοποίησης εννοούμε το πως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ρύζι μετά το βράσιμο.

Δηλαδή, αν θα μπει στο ψυγείο και ξαναθερμανθεί την επόμενη μέρα ή αν το δουλέψουμε μαζί με κάποιο ζωμό ή σάλτσα.

Όλα αυτά λοιπόν είναι σημαντικά κριτήρια για το πόσο θα βράσουμε το ρύζι ώστε να έχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ρύζι bonet χρειάζεται πλύσιμο διότι μ’ αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε ξένα σώματα που μπορεί να περιέχει.

Η γεύση στο πιλάφι δίνεται με τη προσθήκη μπαχαρικών τα οποία τα έχουμε πικάρει στο κρεμμύδι. Αν επιθυμούμε να δώσουμε χρώμα στο ρύζι, ιδανικός είναι ο κουρκουμάς, το σαφράν και το παντζάρι. Αντίστοιχα θα δώσουν κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

Ρύζι πιλάφι

Σε ένα ρύζι πιλάφι μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά όπως καρότα, μανιτάρια, αρακά αλλά και αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα και σταφίδες.

Σχετικές Συνταγές