Πουρέ μελιτζάνας

Πουρέ μελιτζάνας

Σήμερα θα σας δείξουμε μία εύκολη συνταγή πουρέ μελιτζάνας. Για να φτιάξουμε πουρέ μελιτζάνας χρειαζόμαστε περίπου μισή ώρα αναμονή και αυτό εξαρτάται από το πόσο μικρά θα έχουμε κόψει τα κομμάτια της μελιτζάνας.

Αρχικά να σας πούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ μελιτζάνας με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι με τον βρασμό της μελιτζάνας σε γάλα ή κρέμα γάλακτος και ο δεύτερος με το ψήσιμο της μελιτζάνας στο φούρνο και στη συνέχεια την πολτοποίησή της.

Εμείς σήμερα θα σας δείξουμε τον πρώτο τρόπο με το βρασμό της μελιτζάνας. Όπως προείπαμε ο χρόνος παρασκευής του πουρέ εξαρτάται από το πόσο μεγάλα ή μικρά θα είναι τα κομμάτια της μελιτζάνας. Επιλέγουμε να τα κόψουμε σε μικρό καρεδάκι και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε φρέσκο γάλα και σιγοβράζουμε προσέχοντας να μην φουσκώσει το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο τα κομμάτια της μελιτζάνας θα βγάλουν την γλυκάδα τους. Ευχάριστη νότα θα δώσει και μία σκελίδα σκόρδου στη διαδικασία του βρασμού της μελιτζάνας. Προτού κόψουμε καρεδάκι την μελιτζάνα, την καθαρίζουμε βγάζοντας όλη τη φλούδα. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μαχαίρι γενικής χρήσης ή με το πίλερ.

Αφότου βράσουν πολτοποιούμε και προσθέτουμε εκτός από αλάτι και πιπέρι, τα αρωματικά της επιλογής μας και βέβαια το βούτυρο. Ταιριάζει επίσης πολύ το κίμινο, το μοσχοκάρυδο και ο μαϊντανός.

Προσοχή!! Για να φτιάξουμε το διάσημο χουνκιάρ μπεγεντί (hünkâr beğendi) θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετική διαδικασία καθώς θα πρέπει να φτιάξουμε και μπεσαμέλ. Σε αυτήν την περίπτωση οι μελιτζάνες θα πρέπει να ψηθούν πάνω σε φωτιά ώστε να καψαλιστούν και να πάρουν άρωμα καπνιστού.

Σχετικές Συνταγές