Πορκέτα γεμιστή

Πορκέτα γεμιστή

Σήμερα θα σας πούμε πως φτιάχνουμε πορκέτα γεμιστή, μία ιταλική συνταγή γεμάτη φρέσκα αρώματα.

Προτού ξεκινήσουμε τη συνταγή θα πούμε λίγα λόγια για τα υλικά και πως τα διαχειριζόμαστε. Αρχικά η επιλογή του χοιρινού όπου είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο. Εδώ έχουμε δύο επιλογές, θα πάμε στον κρεοπώλη μας και θα του ζητήσουμε να μας ξεκοκαλίσει ένα καρέ χοιρινό βάρους 3 κιλών ή μία πανσέτα αντίστοιχου βάρους. Ζητήστε του επίσης να σας το ανοίξει περισσότερο ώστε να το γεμίσετε και πείτε του να το χαράξει εσωτερικά ώστε να εισχωρήσει το αλάτι, το πιπέρι και ένα μέρος της γέμισης μέσα στις εγκοπές.

Πάμε τώρα να πούμε λίγα λόγια και για τη γέμιση. Η γέμιση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα περιέχει μία πληθώρα υλικών που στη σωστή ποσότητα αφήνουν το χαρακτηριστικό τους στοιχείο. Αναλύοντας τη γέμιση θα σας πούμε τη μπορείτε να προσθέσετε ή να αντικαταστήσετε. Αντί για κιμά χοιρινό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά κοτόπουλου ή μόσχου. Αποξηραμένα στη συνταγή χρησιμοποιούμε μόνο σταφίδες, μπορείτε βέβαια να προσθέσετε δαμάσκηνα, βερίκοκα, παπάγια και σύκα. Μην παραλείψετε τα κουκουνάρια τα οποία χρειάζονται στη γέμιση.

Σημαντικό στοιχείο στη συνταγή είναι το ξύσμα λεμονιού το οποίο δίνει την οξύτητα που χρειάζεται η γέμιση.

Χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού μουσκεμένη και καλά στυμμένη. Το ψωμί θα δώσει σώμα στη γέμιση, θα τραβήξει όποια υγρά προκύψουν κατά το ψήσιμο και θα κρατήσει αφράτη τη γέμιση. Όσο πιο γευστικό είναι το ψωμί τόσο καλύτερη θα είναι η γέμιση.

Την μορταδέλα τη χρησιμοποιούμε για να κρατήσει τη γέμιση καθώς τυλίγουμε την πορκέτα αλλά και να δώσει γεύση. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε είτε με προσούτο ή με χοιρινό καπνιστό ή με γαλοπούλα φουαντρέ.

Χρησιμοποιήστε αρκετά μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο

Η πορκέτα γεμιστή σερβίρεται στο κέντρο του τραπεζιού κομμένη σε φέτες. Αφότου ψηθεί και βγει από το φούρνο, αφήστε την για 10 λεπτάκια και μετά κόψτε την.

Σχετικές Συνταγές