Πατούδο Νάξου

Πατούδο Νάξου

Το πατούδο Νάξου είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Νάξου, με ρίζες που φτάνουν βαθιά στην τοπική κουζίνα και στις εορταστικές συνήθειες του νησιού, ιδιαίτερα το Πάσχα. Πρόκειται για γεμιστό κατσικάκι ή αρνάκι, ψημένο στον φούρνο, με ιδιαίτερη γέμιση που περιλαμβάνει ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και διάφορα τοπικά υλικά.

Το πατούδο Νάξου είναι παραδοσιακό πασχαλινό φαγητό, ειδικά τη μέρα του Πάσχα ή ακόμα και τη ΛαμπροΔευτέρα. Σε κάποιες περιοχές το συναντάμε και σε άλλες γιορτές ή πανηγύρια.

Τα παλαιότερα χρόνια η διαδικασία του φαγητού ξεκίναγε από το βράδυ του Σαββάτου όπου το κρέας αλατιζόταν και γεμιζόταν με τη αρωματική γέμιση. Στη συνέχεια το έραβαν και το έψηναν σε χαμηλή θερμοκρασία σε ξυλόφουρνο. Το κρέας σιγοψηνόταν όλο το βράδυ με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι έτοιμο ζουμερό και μαλακό!!

Η γέμισή του αποτελείται από τα συκωτάκια του ζώου μαζί με ρύζι, κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μάραθο, ξερό και φρέσκο κρεμμύδι. Τα μπαχαρικά του είναι η κανέλα και το μπαχάρι. Σε κάποιες εκδοχές, του προσθέτουν ένα τοπικό τυρί συνήθως κεφαλοτύρι ή μυζήθρα ενώ κάποιες φορές προσθέτουν σταφίδες και κουκουνάρι. Εκτός από τα φρέσκα μυρωδικά κάποιοι προσθέτουν σέσκουλα και κουτσουνάδες (παπαρούνες).

Το πατούδο συνδυάζει πλούσιες γεύσεις από εντόσθια και μυρωδικά με έντονο άρωμα και γεύση. Αποτελεί δείγμα της κυκλαδίτικης μαγειρικής όπου αξιοποιείται κάθε μέρος του ζώου.

Related Recipes