Πατάτες παριζιέν ριζολέ

Πατάτες παριζιέν ριζολέ

Μία ωραία γαρνιτούρα για κρέας σοτέ είναι οι πατάτες παριζιέν ριζολέ.

Όταν ακούμε παριζιέν πρόκειται για λαχανικά κομμένα σε στρογγυλό σχήμα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται κουταλάκι παριζιέν και μας βοηθά ώστε να πετύχουμε το σωστό σχήμα. Εκτός από πατάτες, με το κουταλάκι παριζιέν μπορούμε να κάνουμε καρότα, κολοκυθάκια, ρέβα, παντζάρι κ.α. λαχανικά.

Το κουταλάκι παριζιέν το συναντάμε σε διάφορα μεγέθη, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ανάλογα τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε, κόβουμε και στο ανάλογο σχήμα.

Αφότου κόψουμε τις πατάτες με το ειδικό κουταλάκι τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό και ξεκινάμε να τις βράσουμε. Λόγο του μικρού σχήματος θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μην μας παραβράσουν. Καθώς βράζουν τις ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι τρυπώντας τες. Όταν η πατάτα θα πέφτει εύκολα από τη μύτη του μαχαιριού, καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες.

Τις βγάζουμε προσεχτικά από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα. Δεν τις κρυώνουμε παρά μόνο τις στραγγίζουμε. Το επόμενο βήμα είναι να τις σοτάρουμε σε βούτυρο ώστε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κλαριφιέ. Αν δεν το κάνουμε κλαριφιέ καθώς θα το βάλουμε στο τηγάνι να κάψει, θα μας καεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ολοκληρώνουμε τις πατάτες παριζιέν ριζολέ πασπαλίζοντας από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σχετικές Συνταγές