Πατάτες αλυμέτ

Πατάτες αλυμέτ

Η σημερινή μας πρόταση είναι οι πατάτες αλυμέτ ή αλλιώς σπιρτόξυλα όπως άλλωστε θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε με βάση τον τρόπο κοπής τους!!

Οι πατάτες αλυμέτ είναι λεπτές λωρίδες πάχους 3 χιλιοστών τις οποίες τηγανίζουμε σε καυτό λάδι στους 170°C. Προτού όμως τις τηγανίσουμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία διαδικασία. Αρχικά τις καθαρίζουμε με ένα πίλερ. Στη συνέχεια είτε με ένα μαχαίρι είτε με το ειδικό μηχάνημα (μαντολίνο) τις κόβουμε σε σχήμα σπιρτόξυλου.

Τις τοποθετούμε σε κρύο νερό για να μην μας μαυρίσουν και στη συνέχεια τις ξεπλένουμε αρκετές φορές ώστε να φύγει όλο το άμυλο. Ο λόγος που δεν θέλουμε το άμυλο στην συγκεκριμένη παρασκευή είναι γιατί κατά το τηγάνισμα αν οι πατάτες έχουν άμυλο θα κολλήσουν μεταξύ τους. Αφότου τις ξεπλύνουμε καλά, τις στεγνώνουμε με μία πετσέτα ή τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά προτού τις τηγανίσουμε.

Ο χρόνος τηγανίσματος της πατάτας αλυμέτ είναι περίπου 5 λεπτά. Στόχος μας είναι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να είναι τραγανές.

Δεν χρειάζεται να τις αλατίσετε προτού τηγανιστούν παρά μόνο μετά το τηγάνισμα.

Οι πατάτες αλυμέτ μπορούν να σερβιριστούν είτε κρύες είτε ζεστές. Τις σερβίρουμε ως σνακ, ως ορεκτικό ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο κυρίως πιάτο. Ταιριάζουν ως γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας ή ψάρι τα οποίο τα έχουμε τηγανίσει ή τα έχουμε ψήσει στη σχάρα ή στο τηγάνι, σοτέ.

Σχετικές Συνταγές