Πανακότα

Πανακότα

Πανακότα!

Ίσως το πιο απλό και πιο παρεξηγημένο επιδόρπιο ever! Ένα γλυκό όμως, που μέσα στην απλότητά του, εάν το διαχειριστούμε με φαντασία τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μας εκλπήξει! Σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε ως πρόσθετα υλικά τη λεβάντα και το κάρδαμο. Θα συνοδεύσουμε με μία μαρμελάδα από φρέσκα ζουμερά τοματίνια η οποία φτιάχνετε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως η μαρμελάδα τομάτας.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η πανακότα και πότε πρωτοφτιάχτηκε.

Η πανακότα είναι ένα παραδοσιακό Ιταλικό γλυκό. Αυτό το Ιταλικό επιδόρπιο κυριολεκτικά μεταφράζεται ως ”μαγειρεμένη κρέμα”.

Πρωτοφτιάχτηκε στο Πιεμόντε και στην ουσία είναι ένα μείγμα κρέμας γάλακτος με ζελατίνη με σκοπό τη στερεοποιήση της.

Είναι ένα γλυκό πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ συγκριτικά με άλλα γλυκά έχει λίγες θερμίδες.

Λόγο της τάσης, τα γλυκά να φτιάχνονται πιο υγιεινά, πολύ chef μειώνουν την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας φρέσκο γάλα.

Για να ξεφορμάρουμε τις φόρμες ώστε να σερβίρουμε την πανακότα, φτιάχνουμε ένα ζεστό μπαίν μαρί. Βουτάμε τα μπολάκια εκεί για μερικά δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην πάει νερό στο πάνω μέρος του μπολ.

Αφότου τα ξεφορμάρουμε, σερβίρουμε την κάθε πανακότα σε πιάτο μαζί με κάποιο σιρόπι ή κάποιο γλυκό του κουταλιού ή κάποια μαρμελάδα.

Παρόλο που έχουμε συνηθίσει να βάζουμε την πανακότα σε στρογγυλά μπολ, μπορούμε να τη φορμάρουμε σε φόρμα με μακρόστενο σχήμα ή σε οποιοδήποτε άλλο σχήμα θέλουμε.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως όσο πιο λεπτή είναι τόσο πιο γρήγορα θα παγώσει στο ψυγείο. Μία συμβουλή όμως, μη βιαστείτε να τη βγάλετε, δώστε της χρόνο στο ψυγείο να σφίξει σωστά. Δεν θα σας απογοητεύσει.

Ακολουθήστε τη συνταγή που σας δίνετε παρακάτω, δεν χρειάζεται να προσθέσετε παραπάνω ζελατίνες γιατί θα σας σφίξει το μείγμα περισσότερο με αποτέλεσμα να είναι πιο συμπαγές και πιο άκαμπτο.

 

 

 

Σχετικές Συνταγές