Παέγια με κοτόπουλο γαρίδες και μύδια

Παέγια με κοτόπουλο γαρίδες και μύδια

Η Ισπανία μας χτυπά την πόρτα και μας παρουσιάζει παέγια με κοτόπουλο γαρίδες και μύδια!!

Θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα. Τα κύρια υλικά της είναι το ρύζι και το σαφράν. Τα υπόλοιπα υλικά που ολοκληρώνουν την παέγια καθορίζονται ανάλογα την περιοχή που παρασκευάζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντάμε διαφορετικούς τύπους παέγιας.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί υλικών για να φτιάξουμε παέγια, ένας είναι ο παραδοσιακός και ο πιο γνωστός. Μιλάμε για την παέγια της Βαλένθια (paella valenciana) όπου εκεί τηρούνται κάποιοι κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Ποιοι όμως είναι αυτοί οι κανόνες; Αρχικά τα υλικά. Η παέγια της Βαλένθια έχει πολύ συγκεκριμένα συστατικά και δέχεται μόνο μικρές παραλλαγές ανάλογα την εποχή. Αυτά τα υλικά είναι το ρύζι, το σαφράν, το κοτόπουλο, το κουνέλι, το πράσινο μέρος από τα φασολάκια, η ντομάτα και το φασόλι λίμα (garrofo). Ορίζεται μάλιστα και το είδος των καυσόξυλων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη φωτιά και αυτά είναι της πορτοκαλιάς.

Χαρακτηριστικό της αυθεντικής παέγιας είναι και το ειδικό σκεύος στο οποίο την μαγειρεύουμε όπως επίσης και ότι την αφήνουμε να κολλήσει λίγο στον πάτο της ”παεγιέρας” ώστε να δημιουργηθεί μία τραγανή επίγευση.

Εμείς σήμερα επιλέξαμε να φτιάξουμε μία παέγια με κοτόπουλο γαρίδες και μύδια!! Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μαγείρεμα των υλικών ώστε να μην ”στεγνώσουν”. Για να το πετύχουμε αυτό θα σοτάρουμε αρχικά τις γαρίδες και το κοτόπουλο και στη συνέχεια θα τα βγάλουμε από το τηγάνι και θα τα ξαναπροσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Σχετικές Συνταγές