Πίτα της σάτζιης

Πίτα της σάτζιης

Σήμερα θα φτιάξουμε πίτα της σάτζιης!!!

Η συγκεκριμένη πίτα παίρνει το όνομά της από το σκεύος στο οποίο τηγανίζεται. Σάτζιη ή σάτζιν ονομάζεται το κυρτό μεταλλικό σκεύος, το οποίο και θερμαίνεται με φωτιά από το κοίλο μέρος του. Μέσα στο σκεύος, στο κυρτό του μέρος τηγανίζονται οι πίτες. Καθώς είναι δύσκολο να έχουν όλοι τέτοιο σκεύος, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Οι πίτες που ψήνονται πάνω στο σκεύος σάτζιη, αποκαλούνται ”πίτες της σάτζιης” ή ”καττιμέρκα της σάτζιης”

Για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες. Αρχικά κατά την κατασκευή της πίτας θα πρέπει να προσέξουμε το δίπλωμα. Αφότου απλώσουμε στο φύλλο το μείγμα της ζάχαρης, διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο του φύλλου. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην εφάπτονται οι δύο άκρες. Αν εφάπτονται, σε εκείνο το σημείο η ζύμη θα είναι πιο παχιά και το ψήσιμο δεν θα είναι ομοιόμορφο. Ένα ακόμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το ψήσιμο. Θα πρέπει να αργοψήσουμε τις πίτες γυρνώντας τες αρκετές φορές μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η πίτα της σάτζιης τρώγεται είτε κρύα είτε ζεστή. Τις σερβίρουμε για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι ως ένα γλυκό σνακ.

Σχετικές Συνταγές