Οσομπούκο με λαχανικά

Οσομπούκο με λαχανικά

Οσομπούκο με λαχανικά, μία εξαιρετική επιλογή για το Κυριακάτικο τραπέζι σας!!

Τι είναι όμως το οσομπούκο;

Είναι η κάθετη τομή της κνήμης ενός μοσχαριού. Το οσομπούκο είναι το ποντίκι μαζί με το κόκκαλο, κόβοντάς το σε φέτες. Θα έχετε σίγουρα δει ή ακούσει τον μυ ”ποντίκι”, έναν μυ πλούσιο σε κολλαγόνο. Εκτός όμως από το κολλαγόνο έχουμε να διαχειριστούμε μαγειρικά και το μεδούλι που υπάρχει μέσα στο κόκκαλο και θα μας δώσει μία umami γεύση.

Το οσομπούκο προέρχεται από την εργατική τάξη καθώς ήταν ένα σκληρό κρέας το οποίο δεν προτιμούσαν οι πλούσιοι αστοί. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος μαγειρέματος που θα έκανε αυτό το κρέας γευστικό και μαλακό.

Ο τρόπος βρέθηκε και το μυστικό για ένα γευστικό οσομπούκο είναι το μαγείρεμα σε υγρή θερμότητα. Καθώς σιγομαγειρεύουμε το κρέας (οσομπούκο) σε υγρό στοιχείο μετατρέπεται το κολλαγόνο σε ζελατίνη. Αυτό μας δίνει ένα γευστικό αποτέλεσμα και μια ωραία δεμένη σάλτσα. Το μεδούλι καθώς βράζει, λιώνει απαλά και ενσωματώνεται στη σάλτσα απογειώνοντάς την.

Το οσομπούκο με λαχανικά μπορούμε να το σερβίρουμε είτε μόνο του είτε με τη συνοδεία ενός ριζότο Μιλανέζ.

Στη Βόρεια Ιταλία το σερβίρουν με μία υπέροχη αρωματική γκρεμολάτα από πάνω. Οι γκρεμολάτα είναι ένας συνδυασμός ψιλοκομμένου μαϊντανού, σκόρδου και ξύσμα λεμονιού.

Σχετικές Συνταγές