Τα ντοματίνια κονφί (Cherry tomatoes confit) είναι μία συνταγή η οποία θέλει αργό μαγείρεμα στο φούρνο με μπόλικο ελαιόλαδο. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Από εκεί και πέρα διάφορα μυρωδικά δίνουν αντίστοιχα τη δική τους ένταση στη συνταγή.
Σε αντίθεση με το χρόνο ψησίματος ο οποίος διαρκεί περίπου δύο ώρες, η προετοιμασία γίνεται σε μόλις λίγα λεπτά.
Λίγα λόγια για το confit
Το confit είναι μία γαλλική μέθοδος συντήρησης. Εκτός από ντοματίνια το συναντάμε και σε πουλερικά όπως κοτόπουλο ή πάπια.
Δείτε εδώ συνταγή για πάπια confit
Εκτός από ελαιόλαδο το κονφί γίνεται ακόμα και με βούτυρο, ηλιέλαιο ή λίπος.
Το αργό μαγείρεμα στο λίπος επηρεάζει το φαγητό με τρόπο που καθιστά δυσκολότερη την ανάπτυξη των βακτηρίων. Εν τω μεταξύ, η αποθήκευση της ντομάτας σε λάδι βοηθά στη μείωση της οξείδωσης, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω αλλοίωση.
Το λάδι βοηθάει τα ντοματίνια να κρατήσουν το σχήμα τους, επιβραδύνει τη διαδικασία καραμελοποίησης με αποτέλεσμα να διατηρούν περισσότερο τη φρέσκια γεύση τους.
Τα υλικά που μας βοηθούν στην υλοποίηση της συνταγής είναι τα φρέσκα βότανα. Έχουμε επιλέξει φρέσκο θυμάρι, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, ακόμα και με νιφάδες τσίλι.
Το σκόρδο αρωματίζει το λάδι δίνοντας μια υπέροχη πρόσθετη γεύση.
Τα ντοματίνια κονφί (Cherry tomatoes confit) τα χρησιμοποιούμε με διάφορους τρόπους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε κρέας ή ψάρι. Επίσης συνδυάζονται ωραία σε τοστ ή σε σάντουιτς μαζί με τυρί μοτσαρέλα και αβοκάντο.
Ένας ακόμα ωραίος συνδυασμός είναι με φρέσκια μοτσαρέλα σε σαλάτα με μαρούλια και dressing βαλσάμικο.
Τα συναντάμε σε διάφορες συνταγές με ζυμαρικά, σε φαλάφελ, σε τορτίγιες, κ.α.
Comments are closed.