Τα μπιφτέκια είναι ένα αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους. Πιστεύω, πως ίσως και να είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων. Το σίγουρο όμως είναι πως το βρίσκουμε στους περισσότερους καταλόγους των καταστημάτων εστίασης.
Ανάλογα με το ποσοστό λίπους που θα περιέχει ο κιμάς τόσο πιο γευστικό είναι. Συνήθως ζητάμε από τον κρεοπώλη μας λάπα αν το θέλουμε λιπαρό. Βέβαια αν θέλουμε μπιφτέκι χωρίς καθόλου λίπος έχουμε την επιλογή να πάρουμε νουά ή ακόμα και φιλέτο μόσχου. Εμείς εδώ θα σας προτείνουμε κάτι ενδιάμεσο. Κιμά από ελιά.
Η ελιά είναι ένα κομμάτι που βγαίνει από το λαιμό του μοσχαριού και έχει μεσαία ποσότητα ενδομυϊκού λίπους.
Τον κιμά θα τον περάσουμε μία φορά από τη μηχανή. Θέλουμε να νιώθουμε τη βαθιά κρεάτινη γεύση του.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στον κιμά έχουν το ρόλο τους. Εκτός από τη γεύση που μπορεί να δώσουν, βοηθούν στη σύσταση και στη συνοχή του μείγματος του κιμά. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα αυγά θα μας σφίξουν το μείγμα ώστε στο ψήσιμο να μην μας ανοίξουν τα μπιφτέκια, το μουλιασμένο ψωμί θα δώσει την απαιτούμενη υγρασία στο μείγμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλέτα είτε σκέτη είτε μουσκεμένη. Οφείλω να σας πω όμως πως με το μουλιασμένο ψωμί, θα έχετε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα ακούσετε ή θα διαβάσετε ότι μπορούμε να μουσκέψουμε το ψωμί σε γάλα εκτός από νερό. Πράγματι μπορούμε, με τη διαφορά στη γεύση όμως να είναι ανεπέστατη.
Η προσθήκη αυγού θα σφίξει το μείγμα αλλά θα του δώσει μια πιο βαριά και έντονη γεύση.
Όσον αφορά το ψήσιμο του είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σχάρα ή το τηγάνι-γκριλ είναι ιδανικά για να ψήσουμε το μπιφτέκι. Ο φούρνος θα το στεγνώσει αρκετά. Προσοχή στο ψήσιμο, το μπιφτέκι ψήνεται πολύ γρήγορα και παραμένει ζουμερό εσωτερικά.
Comments are closed.