Μπατζίνα με τυρί και γιαούρτι

Μπατζίνα με τυρί και γιαούρτι

Γυρνάμε το χρόνο πίσω για να φτιάξουμε μπατζίνα με τυρί και γιαούρτι!!

Προτού μιλήσουμε για τη συνταγή θα πούμε λίγα λόγια για το τι είναι η μπατζίνα και ποια είναι η ιστορία της.

Μπατζίνα είναι μία ζυμαρόπιτα χωρίς φύλλο η οποία προέρχεται από τη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα από την Καρδίτσα. Για τους περισσότερους μπατζίνα σημαίνει πίτα με κολοκύθι. Πράγμα απόλυτα φυσιολογικό καθώς αυτή έχει κυριαρχήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αρχικά η μπατζίνα δεν περιείχε κολοκύθι. Αποτελούνταν από γάλα, αυγά, αλεύρι και τυρί.

Το τυρί που χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν την μπατζίνα λέγεται μπάτζος

Η επιλογή αυτού του φαγητού δεν ήταν τυχαία. Εκείνα τα χρόνια όλη η οικογένεια δούλευε στα χωράφια. Καθώς γύριζαν στο σπίτι, η νοικοκυρά έπρεπε να φτιάξει κάτι γρήγορο και χορταστικό ώστε να ταΐσει όλη την οικογένεια.

Τα χαρακτηριστικά της μπατζίνας είναι, η πολύ λεπτή ζύμη που ψήνεται στο φούρνο και γίνεται απίστευτα τραγανή. Με αυτόν τον τρόπο οι νοικοκυρές είχαν ένα γευστικό φαγητό το οποίο το έδιναν στους αγρότες στα χωράφια, στα παιδιά ως κολατσιό στο σχολείο αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση τύχαινε.

Πηγαίνοντας στο σήμερα σας παρουσιάζουμε την μπατζίνα με τυρί και γιαούρτι. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η φέτα. Αν θέλετε να πειράξετε λίγο τη συνταγή, μπορείτε να βάλετε επιπλέον κρέμα τυριού και παρμεζάνα.

 

Σχετικές Συνταγές