Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι συνώνυμο της 25ης Μαρτίου.

Αυτό το γεύμα παρότι γίνεται για την ημέρα του Ευαγγελισμού συμπίπτει με τον εορτασμό της επανάστασης του 1821. Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αλλά και της επετείου της Εθνικής εορτής συνδυάζεται εθιμοτυπικά με αυτό το γευστικό φαγητό.

Παραδοσιακά, όλη η οικογένεια αυτή τη μέρα, μαζεύεται στο γιορτινό τραπέζι για να φάει τον τηγανιτό μπακαλιάρο με την χρυσαφένια κρούστα που του προσφέρει το παχύ κουρκούτι. Συνοδεύεται με μία σκορδαλιά έντονη στο σκόρδο και με μία παντζαροσαλάτα.

Γιατί όμως μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι;

Η απάντηση βρίσκεται στην τιμή του και στον τρόπο συντήρησης του.

Το ελληνικό τραπέζι γνώρισε το μπακαλιάρο τον 15° αιώνα. Παρόλο που τα νησιά είχαν πάντα φρέσκο ψάρι, οι φτωχοί κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια. Παρότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικό ψάρι καθώς τον βρίσκουμε κυρίως στον Ατλαντικό ωκεανό, το γεγονός ότι γίνεται παστός, τον καθιστά φθηνό στην αγορά του και εύκολο στη συντήρηση.

Δείτε εδώ πως ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο 

Σημαντικό στοιχείο για να είναι πετυχημένος ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το κουρκούτι. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για κουρκούτι. Αυτή που σας δείχνουμε σήμερα είναι με αυγά, ασπράδια και μπύρα. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε είναι μία νόστιμη, τραγανή και χρυσαφένια κρούστα. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυγά στο κουρκούτι μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ το αλεύρι και να προσθέσετε σιγά-σιγά τη μπύρα μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.

Σχετικές Συνταγές