Άραγε πόσο δύσκολος είναι ο μουσακάς; Θα έλεγα πως δεν είναι καθόλου δύσκολος. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγο χρόνο. Αν και αυτό είναι δύσκολο, μπορούμε να μοιράσουμε το χρόνο σε δύο μέρες. Μπορούμε να τηγανίσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη να τον συνθέσουμε και να τον ψήσουμε.
Ο μουσακάς τείνει να χαρακτηριστεί το εθνικό μας πιάτο
Πολλοί είναι οι τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας και γεύονται τα παραδοσιακά μας πιάτα. Έτσι λοιπόν μαζί με το τζατζίκι, το σουβλάκι, τα γεμιστά και πολλά άλλα ωραία φαγητά, βρίσκεται και ο μουσακάς στις προτιμήσεις τους.
Μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν μας δείχνει πως ο μουσακάς πήρε το όνομα του από την αραβική λέξη ”musaqqa” που σημαίνει ”κρύο”. Επίσης στην Ελλάδα η μελιτζάνα πρωτοήρθε από τους Άραβες. Μουσακά φτιάχνουν με διάφορους τρόπους σε πολλές χώρες της Ανατολής. Αν πούμε λοιπόν πως από εκεί ήρθε ο μουσακάς θα έρθουμε σε σύγχυση όσων αφορά τη μπεσαμέλ που όπως γνωρίζουμε είναι γαλλική σάλτσα. Εδώ ίσως να έχει βάλει το χεράκι του ο Νίκος Τσελεμεντές. Ο Τσελεμεντές είχε την τάση να πειραματίζεται με τα φαγητά που έφτιαχνε. Επηρεασμένος από τη γαλλική κουζίνα χρησιμοποίησε τη μπεσαμέλ ως στρώση πάνω από τις μελιτζάνες και τον κιμά. Με αυτή του την κίνηση έδωσε επιτυχώς μία νέα γεύση που έμεινε μέχρι και σήμερα αναλλοίωτη.
Παρόλο που δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά από που κατάγεται ο μουσακάς, μπορούμε να πούμε ότι εμείς σαν Έλληνες τον νιώθουμε δικό μας.
Τον μουσακά συνήθως τον βρίσκουμε με κιμά μοσχαρίσιο. Σήμερα θα προσθέσουμε και αρνίσιο κιμά. Το τελικό αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα είναι σίγουρα πιο γευστικό!!
Comments are closed.