Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό το οποίο χαρακτηρίζει την ελληνική κουζίνα. Είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό το οποίο ξεκίνησε από πολύ παλιά ενώ πλέον το βρίσκουμε όλο και σε περισσότερα εστιατόρια.

Με ποια πρώτη ματιά μπορεί να πιστέψουμε ότι έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη συνταγή. Αυτό όμως δεν ισχύει. Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι μία εύκολη συνταγή!! Το μόνο που θα πρέπει να έχουμε είναι, υπομονή και χρόνο καθώς είναι μία χρονοβόρα συνταγή με πολλές διαφορετικές παρασκευές.

Ο κιμάς με την μελιτζάνα έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν δημιουργώντας τον μουσακά. Έτσι λοιπόν και εδώ η μελιτζάνα συναντά τον κιμά για άλλη μια φορά. Το γευστικό αποτέλεσμα που μας δίνουν είναι μοναδικό.

Πως όμως διαχειριζόμαστε τις μελιτζάνες. Αρχικά τις κόβουμε οριζοντίως. Στη συνέχεια χαράζουμε την ψίχα και μετά τις βάζουμε σε αλατόνερο ώστε να ξεπικρίσουν. Τις αφήνουμε εκεί για ένα 20λεπτο. Για το ψήσιμό τους έχουμε δύο επιλογές, είτε τις τηγανίζουμε είτε τις ψήνουμε στο φούρνο. Καταλαβαίνουμε ότι τηγανίζοντάς τες γίνονται πιο ”βαριές”.

Για τον κιμά, θα ζητήσουμε από τον κρεοπώλη, να μας κόψει από σπάλα μόσχου. Θα τον μαγειρέψουμε ανακατεύοντάς τον αρκετές φορές ώστε να γίνει ”σπυρωτός”.

Τον κιμά και την μελιτζάνα θα τα σκεπάσουμε με ένα στρώμα παχύρευστης σάλτσας. Η σάλτσα αυτή είναι η μορνέ. Η μορνέ είναι παράγωγο της σάλτσας μπεσαμέλ.

Πληροφορίες για την ιστορία της σάλτσας μπεσαμέλ μπορείτε να δείτε εδώ.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε με τη σάλτσα μορνέ είναι να την φτιάξουμε σφιχτή ώστε να στέκεται πάνω στον κιμά.

Σχετικές Συνταγές