Λουκουμάδες

Λουκουμάδες

Ένα εύκολο και σχετικά γρήγορο επιδόρπιο είναι οι λουκουμάδες. Αν φτιάξουμε τον χυλό και περιμένουμε υπομονετικά να φουσκώσει για περίπου 1 ωρίτσα, το τηγάνισμα τους μετά είναι μία διαδικασία μόνο μερικών λεπτών.

Οι λουκουμάδες είναι ένα γλυκό πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα. Τους συναντάμε επίσης στην Κύπρο και στην Τουρκία.

Το βασικό υλικό είναι το αλεύρι και η μαγιά. Η μαγιά είναι αυτή που θα το διογκώσει. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε ξηρή μαγιά. Αν έχουμε νωπή μαγιά θα πρέπει να υπολογίσουμε την ποσότητα που αντιστοιχεί στα γραμμάρια της ξηρής. Για παράδειγμα αν χρειαζόμαστε 10γρ. ξηρή μαγιά, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με 30γρ. νωπής μαγιάς.

Αν θέλετε να δείτε και άλλες μετατροπές μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Παρακάτω στη συνταγή θα παρατηρήσετε ότι σας λέμε να βάλετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την ξηρή μαγιά και το αλάτι μαζί. Ναι, σωστά το διαβάζετε. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα!!

Το πρόβλημα θα δημιουργούνταν, αν η μαγιά ήταν νωπή. Όπως γνωρίζουμε η νωπή μαγιά δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με το αλάτι γιατί λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στο φούσκωμα της ζύμης.

Εκτός από την προσθήκη μελιού στους τηγανισμένους λουκουμάδες μπορούμε να βάλουμε είτε σοκολάτα είτε ένα αρωματισμένο με βανίλια σιρόπι μελιού. Επίσης ταιριάζουν υπέροχα με μαρμελάδα φράουλα ή με ταχίνι πραλίνα.

 

Σχετικές Συνταγές