Λεχματζούν (Αρμένικα)

Λεχματζούν (Αρμένικα)

Η συνταγή για τα λεχματζούν που θα σας προτείνουμε, είναι η αρμένικη εκδοχή. Η διαφορά από αυτά του Λιβάνου είναι στο μέγεθος και στο πάχος της ζύμης. Τα αρμένικα είναι πιο μικρά με παχιά ζύμη. Έχουν όμως πολλές ομοιότητες με την sfiha.

Αναλύοντας λοιπόν το λεζματζούν θα έλεγα πως είναι μία γευστικότατη ανοιχτή κιμαδόπιτα. Αρχικά θα έλεγα πως η ζύμη είναι μία κοινή ζύμη. Δηλαδή περιέχει βασικά υλικά όπως αλεύρι, γάλα, ξηρή μαγιά, νερό, κ.τ.λ. και η διαδικασία ζυμώματος είναι ίδια με τις κοινές ζύμες.

Η ιδιαιτερότητα και η διαφορετικότητα που έχει είναι στον κιμά. Καθώς ζυμώνουμε τον κιμά παρατηρούμε ότι είναι πολύ υγρός. Ναι, πράγματι είναι αρκετά νερουλός, αλλά αυτό θέλουμε.

Όπως θα διαβάσετε στη συνταγή παρακάτω, το λεχματζούν ψήνετε στους 230°C για 25 λεπτά περίπου. Τα υγρά του κιμά βοηθάνε ώστε να μην στεγνώσει καθώς ψήνετε σε αυτήν την ηψηλή θερμοκρασία. Τα παραπανίσια υγρά τα τραβάει η ζύμη καθώς ψήνετε με αποτέλσμα μία μαλακή γευστική ζύμη.

Όταν θα είναι έτοιμα μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε σκέτα είτε προσθέτοντας πάνω από τον κιμά φρέσκο χυμό λεμονιού. Μπορούμε επίσης να τα συνοδεύσουμε με ένα ντιπ γιαουρτιού. Θα σας πρότεινα να αναμείξετε σε ένα στραγγιστό γιαούρτι ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγες σταγόνες λεμονιού.

 

 

Σχετικές Συνταγές