Λαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι

Λαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι

Χειμώνας και το λάχανο είναι στην εποχή του, ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν φτιάχνοντας λαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι!! Θα την κατατάξουμε στις συνταγές μέτριας δυσκολίας καθώς χρειάζεται μία σειρά από διαφορετικές μαγειρικές τεχνικές και αρκετός χρόνος για να την φτιάξουμε. Πάμε σιγά-σιγά να αναλύσουμε τη συνταγή αρχίζοντας πρώτα από το λάχανο.

Το λάχανο που επιλέγουμε είναι το άσπρο και το μέγεθός του από μέτριο ως μεγάλο. Τα μικρά λάχανα θα μας δυσκολέψουν πολύ στο τύλιγμα και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδανικό.

Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να βγάλουμε σωστά τα φύλλα από το λάχανο;

Αρχικά θα πρέπει να μαλακώσουμε τα φύλλα του. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το πετύχουμε αυτό. Ο πρώτος είναι να αφαιρέσουμε το σκληρό κοτσάνι. Στη συνέχεια θα βάλουμε ολόκληρο το λάχανο να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Τον χρόνο βρασμού τον καθορίζουμε ανάλογα με το μέγεθος του λάχανου. Ο δεύτερος τρόπος είναι να κόψουμε το λάχανο στη μέση, να αφαιρέσουμε το σκληρό κοτσάνι και να βγάλουμε προσεκτικά τα φύλλα του χωρίς να τα σπάσουμε. Στη συνέχεια λίγα-λίγα να τα μπλανσάρουμε (ζεμάτισμα) για δύο λεπτά περίπου. Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε αφότου βγάλουμε το λάχανο από το βραστό νερό θα πρέπει να το κρυώσουμε ώστε να σταματήσουμε το βράσιμο άμεσα.

Η γέμιση που χρησιμοποιούμε είναι η ίδια με τα γιουβαρλάκια. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα μυρωδικά όπως δυόσμο, μέντα, μαϊντανό, κ.α.

Για να κλείσουμε τον λαχανοντολμά είναι σχετικά εύκολα. Αφότου βάλουμε τη γέμιση μέσα, κλείνουμε πρώτα τις δύο πλευρές του και στη συνέχεια ρολάρουμε. Προτού τους βάλουμε στην κατσαρόλα, γεμίζουμε τον πάτο της κατσαρόλας με κοτσάνια άνηθου και φέτες από πατάτα. Αυτό μας βοηθά ώστε να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα. Σημαντικό επίσης είναι να βάλουμε ένα πιάτο πάνω από τους λαχανοντολμάδες ώστε όταν θα τους βράσουμε να μην ανοίξουν.

Για τη σάλτσα θα κάνουμε ένα ρου και θα χρησιμοποιήσουμε το ζωμό που θα δημιουργηθεί από το βράσιμο των λαχανοντολμάδων.

Σχετικές Συνταγές