Λαχανικά τουρλού με γιαούρτι και σουμάχ

Λαχανικά τουρλού με γιαούρτι και σουμάχ

Εύκολο, νόστιμο και καλοκαιρινό φαγητό είναι τα λαχανικά τουρλού με γιαούρτι και σουμάχ που σας προτείνουμε σήμερα!!

Τα Λαχανικά τουρλού με γιαούρτι και σουμάχ είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση των καλοκαιρινών λαχανικών με την δροσιά του γιαουρτιού και την ιδιαίτερη, λεμονάτη οξύτητα του σουμάχ. Πρόκειται για ένα φαγητό με καταβολές από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, το οποίο έχει διάφορες παραλλαγές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, ο Λίβανος και η Συρία.

Τι είναι το τουρλού;

Ο όρος “τουρλού” (από την τουρκική λέξη “türlü”, που σημαίνει “ανάμεικτος”) αναφέρεται σε ένα μαγειρευτό φαγητό με διάφορα λαχανικά, συχνά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο ή σε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Τα λαχανικά που συνήθως χρησιμοποιούμε είναι οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, κ.ά.

Το γιαούρτι λειτουργεί ως δροσερό και ήπιο αντίβαρο στη γλυκύτητα και τη γήινη γεύση των λαχανικών. Συχνά προστίθεται κρύο πάνω από το ζεστό φαγητό λίγο πριν το σερβίρισμα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό σε κουζίνες της Μέσης Ανατολής, όπως π.χ. στα τουρκικά ή λιβανέζικα τραπέζια.

Το σουμάχ (sumac) είναι ένα κόκκινο, ξινό μπαχαρικό που προέρχεται από αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria. Έχει έντονη λεμονάτη γεύση και χρησιμοποιείται συχνά σε σαλάτες, κρεατικά αλλά και λαχανικά για να προσθέσει οξύτητα χωρίς τη χρήση λεμονιού ή ξιδιού. Στο τουρλού, το σουμάχ προσφέρει μια πολύπλοκη, φρουτώδη οξύτητα που εξισορροπεί τη λιπαρότητα και τη γλυκύτητα του πιάτου.

Related Recipes