Σήμερα θα σας δείξουμε πως φτιάχνουμε λάδι άνηθου!! Που το αποθηκεύουμε, που το χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να διατηρηθεί το χρώμα του.
Για να φτιάξουμε λάδι άνηθου χρειαζόμαστε ένα έλαιο και φυσικά τον άνηθο. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το ηλιέλαιο.
Γιατί ηλιέλαιο;
Το ηλιέλαιο μας δίνει μία πιο ουδέτερη γεύση σε σχέση με το ελαιόλαδο έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η γεύση του άνηθου. Επίσης το ηλιέλαιο έχει ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεν παγώνει στο ψυγείο όπου και αποθηκεύουμε το λάδι άνηθου.
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την παρασκευή του λαδιού;
Αρχικά το καθάρισμα του άνηθου. Τον άνηθο τον καθαρίζουμε προσεκτικά αφαιρώντας τυχόν χαλασμένα φυλλαράκια. Κόβουμε τα φυλλαράκια και αποσύρουμε τα κοτσάνια. Τα κοτσάνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενός ζωμού. Τα φυλλαράκια είναι αυτά που περιέχουν την χλωροφύλλη η οποία θα μας χρωματίσει το ηλιέλαιο κάτω από την κατάλληλη επεξεργασία.
Κατά την παρασκευή του λαδιού θα πρέπει να προσέξουμε να μην χάσουμε το χρώμα στον άνηθο. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό μπλανσάρισμα και το γρήγορο πάγωμα στη συνέχεια.
Για να κάνουμε μπλανσίρ βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνουμε τον άνηθο μέσα και τον ζεματάμε για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τον άνηθο από το βραστό νερό και τον ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Αφότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία προχωράμε στην παρασκευή του λαδιού στύβοντας τον άνηθο ώστε να φύγουν τα νερά και πολτοποιώντας τον με το ηλιέλαιο.
Το λάδι άνηθου χρησιμοποιείται σε σούπες, σε σάλτσες (κρύες ή ζεστές), σε ψητά (κυρίως σε ψητά ψάρια), κ.α.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί