Η κρεμ μπρουλέ (creme brulee) είναι ένα από τα πιο διαχρονικά γλυκά παγκοσμίως. Η προέλευση αυτού του γλυκού είναι αρκετά ασαφής καθώς Γάλλοι, Ισπανοί και Άγγλοι ισχυρίζονται ότι είναι δική τους εφεύρεση. Οι Ισπανοί την ονομάζουν crema Catalana και λένε ότι την εφηύραν τον 18° αιώνα. Οι Άγγλοι με την ονομασία ”καμένη κρέμα” ισχυρίζονται πως είναι δική τους εφεύρεση από τον 17° αιώνα. Ωστόσο στα τέλη του 19° αιώνα ο γαλλικός όρος crème brûlée έγινε δημοφιλής, ταξιδεύοντας το επιδόρπιο από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη.
Οι περισσότεροι ιστορικοί τροφίμων συμφωνούν ότι οι κρέμες ήταν γνωστές από το Μεσαίωνα και οι συνταγές κυκλοφορούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη
Ανεξάρτητα από την προέλευσή του, αυτό το γλυκό είναι διαχρονικό και ταυτόχρονα είναι ένα παράδειγμα της απλής κλασικής μαγειρικής.
Για να παρασκευάσουμε αυτό το γλυκό, χρειαζόμαστε αρχικά μία κατσαρόλα όπου θα ζεστάνουμε την κρέμα γάλακτος. Δώστε προσοχή θέλουμε απλά να ζεσταθεί, δεν θέλουμε να βράσει. Χρειαζόμαστε μία μπασίνα όπου θα χτυπήσουμε με φουέ τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τέλος το γλυκό θα ολοκληρωθεί στο φούρνο αλλά, σε μπαιν μαρί.
Πως θα γίνει αυτό;
Βάζοντας το μείγμα που θα προκύψει σε πυρίμαχα σκεύη (ραμεκίν) και τοποθετώντας τα σε ταψί στο οποίο θα προσθέσουμε ζεστό νερό. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το νερό να καλύψει τα 2/3 του ραμεκίν. Δεν πρέπει να πέσει νερό στο μείγμα της κρεμ μπρουλέ (creme brulee). Αφότου ψηθεί στο φούρνο, παρατηρούμε ότι έχει σφίξει. Βγάζουμε προσεκτικά από το ταψί τα πυρίμαχα σκεύη και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Η κρεμ μπρουλέ (creme brulee) σερβίρεται πάντα κρύα και πάντα με ζάχαρη καραμελωμένη από πάνω.
Πως καραμελώνουμε τη ζάχαρη στο γλυκό;
Πασπαλίζουμε το κρύο γλυκό με ζάχαρη καστανή. Θέλουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Στη συνέχεια με ένα φλόγιστρο (καμινέτο) καίμε τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει. Δώστε προσοχή στο κάψιμο της καραμέλας. Προσπαθήστε να την κάψετε γυρίζοντας το φλόγιστρο σε όλα τα σημεία της καραμέλας μέχρι να πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα.
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί