Κρεμμυδόσουπα ή αλλιώς soupe à l'oignon

Κρεμμυδόσουπα ή αλλιώς soupe à l’oignon

Κρεμμυδόσουπα ή αλλιώς soupe à l’oignon!

Η αυθεντική Γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή πιάτα της κλασικής Γαλλικής κουζίνας. Εξαιρετική για κρύες χειμωνιάτικες βραδιές, χορταστική και νόστιμη, μπορεί κάλλιστα να είναι το κύριο πιάτο σε οποιοδήποτε καθημερινό τραπέζι.

Παρόλη την ταπεινότητα των υλικών της, προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στο τραπέζι και μπορεί να συνοδευτεί με μαλακό τυρί κρέμα, κρουτόν αλλά και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Έχει πολλά κρεμμύδια, όμως αυτό μην σας ανησυχεί. Ο τρόπος που αυτά μαγειρεύονται, κάνει την κρεμμυδόσουπα μας αρκετά ελαφριά!

Οι ρίζες της γαλλικής κρεμμυδόσουπας ξεκινούν απ’ την εποχή του Λουδοβίκου ΧV. Λέγεται ότι κάποια μέρα που ο βασιλιάς ήταν για κυνήγι, πείνασε και τα μόνα υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή ήταν βούτυρο, κρεμμύδι και κρασί. Συνδυάζοντας τα υλικά αυτά και με περίσσια μαεστρία δημιούργησε την πρώτη συνταγή.

Louis XV France by Louis-Michel van Loo 002.jpg

Πλέον, όμως, η έγκυρη εκδοχή για την κλασική κρεμμυδόσουπα ή αλλιώς soupe à l’oignon έχει καταγωγή πιο ταπεινή.

Αυτή έρχεται από τους εργάτες της μεταξουργίας στη Λυών. Αυτοί επινόησαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πιάτου, γιατί αποτελούσε ένα θρεπτικό, εύκολο και οικονομικό γεύμα με τοπικά υλικά.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το καραμέλωμα των κρεμμυδιών. Αυτό είναι που θα μας δώσει υψηλά σάκχαρα, ένταση γεύσης και υπέροχο χρώμα. Επίσης ο συνδυασμός της με κονσομέ ή ζωμό κρέατος ή ντεμι-γκλας θα μας δώσει πλούσια γεύση, προσφέροντας θρεπτικότητα. Φυσικά, το τελευταίο μπορούμε να το αντικαταστίσουμε και με ζωμό λαχανικών για μία πιο ελαφριά και φυσικά vegan version.

Ως δευτερεύον υλικό στην κρεμμυδόσουπα υπάρχει πάντα το λευκό κρασί (αν και θα βρείτε και αρκετές συνταγές με κόκκινο). Σε κάποιες παραλλαγές εμφανίζεται κονιάκ ή/και συνδυασμός τους. Εμάς μας αρέσει πολύ περισσότερο με ένα καλό ξύδι. Αυτό θα μας δώσει επιπλέον οξύτητες απογειώνοντας τη γεύση.

Για να ενισχυθούν τα αρώματα χρησιμοποιούμε θυμάρι και δάφνη, ενώ σε αρκετές συνταγές η ύπαρξη σκόρδου έρχεται να τονίσει τον ρουστίκ χαρακτήρα του πιάτου.

Εμείς για τη συνταγή μας σήμερα θα προτιμήσουμε λευκά τραγανά νεροκρέμμυδα Ζακύνθου. Εσείς, ασφαλώς, μπορείτε να δουλέψετε με ότι είδος κρεμμυδιού θέλετε.

Σχετικές Συνταγές