Κοτόπουλο ψητό

Κοτόπουλο ψητό

Κοτόπουλο ψητό, στην απλή μορφή του. Θα το ψήσουμε ολόκληρο στο φούρνο χωρίς γέμιση και χωρίς πολλά μπαχαρικά. Το μόνο που θα χρησιμοποιήσουμε είναι μερικά κλωναράκια από θυμάρι και βούτυρο.

Αρχικά ξεκινάμε από τον καθαρισμό του κοτόπουλου. Πρώτα αφαιρούμε το κάτω μέρος από τις φτερούγες. Το σημείο αυτό δεν έχει καθόλου κρέας, το χρησιμοποιούμε μόνο για ζωμό. Στη συνέχεια κόβουμε την αμάρα. Αμάρα είναι η δίοδος του πεπτικού, ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματός τους. Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε τα περιττά λίπη και στη συνέχεια με ένα φλόγιστρο να κάψουμε όποιες τριχούλες ενδέχεται να υπάρχουν.

Το κοτόπουλο μπορούμε να το ψήσουμε ως έχει ή να το ράψουμε πρώτα πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο τη διατήρηση του σχήματός του. Μπορούμε επίσης να το γεμίσουμε, εμείς σήμερα επιλέξαμε την πιο απλή μορφή του, να το ψήσουμε ως έχει. Βέβαια θα χρησιμοποιήσουμε μερικά κλωναράκια θυμαριού ώστε να δώσουν το υπέροχο άρωμά τους. Το μυστικό όμως δεν βρίσκεται εκεί. Το μυστικό είναι το βούτυρο. Προτού βάλουμε το κοτόπουλο στο φούρνο το αλείφουμε με βούτυρο γάλακτος. Θέλουμε να του δώσουμε τη γυαλάδα αλλά και τη γεύση του βούτυρου. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Το κοτόπουλο ψητό είναι έτοιμο μετά από 1 1/2 ώρα. Θα πρέπει να έχει αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα και μία τραγανή κρούστα.

Σχετικές Συνταγές