Κοτόπουλο σο φρουά (chaud-froid)

Κοτόπουλο σο φρουά (chaud-froid)

Το κοτόπουλο σο φρουά (chaud-froid) είναι ένα πιάτο που ξεκινάει από ζεστό και σερβίρεται πάντα κρύο όπως άλλωστε μεταφράζεται και στα γαλλικά. Χρησιμοποιούμε στήθος κοτόπουλο το οποίο μπορούμε είτε να το κόψουμε ροδέλες ή να το δουλέψουμε ολόκληρο.

Κοτόπουλο σο φρουά (chaud-froid)1

Κοτόπουλο βρασμένο, κομμένο σε ροδέλες

Την ονομασία την παίρνει από τη σάλτσα σο φρουά η οποία είναι παράγωγη της μητρικής σάλτσας βελουτέ.

Όπως προαναφέραμε η σάλτσα chaud-froid προετοιμάζεται ζεστή και σερβίρεται πάντα κρύα. Αναφορές βέβαια υπάρχουν και για μαγιονέζα chaud-froid.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τρόφιμα που μαγειρεύονταν και σερβίρονταν κρύα. Τώρα συνήθως αναφέρεται σε ένα μαγειρεμένο φαγητό που καλύπτεται με μία ζελατινοποιημένη σάλτσα.

Πως το πετυχαίνουμε αυτό???

Χρησιμοποιώντας ζελατίνες ζαχαροπλαστικής. Η ζελατίνη θα σφίξει τη σάλτσα και θα την κάνει να σταθεί πάνω από το κοτόπουλο. Επίσης θα του δώσει μία όμορφη γυαλάδα.

Χαρακτηριστικό σε ένα σο φρουά είναι το γαρνίρισμα του. Πληθώρα υλικών μπορούν να γαρνίρουν ένα σο φρουά. Κάποια από αυτά είναι το καρότο, η πιπεριά, διάφορα είδη μαρουλιών, αρωματικά βότανα, κ.α. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως ότι γαρνιτούρα βάλουμε πάνω στο σο φρουά θα πρέπει να την ζελάρουμε ώστε να μην μαραθεί στο ψυγείο.

Εκτός από κοτόπουλο σο φρουά (chaud-froid) μπορούμε να φτιάξουμε και κάποιο ψάρι όπως σολομό είτε κάποιο παγωμένο βραστό κρέας ή κάποια τερίνα.

Σχετικές Συνταγές