Κις Λορέν

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Το Κις Λορέν (Quiche Lorraine) είναι μία αλμυρή τάρτα με αυγό, τυρί, μπέικον και κρέμα ρουαγιάλ. Η τάρτα είναι ζύμη μπριζέ (pate brisse). Κάποιοι εναλλακτικά το φτιάχνουν και με ζύμη σφολιάτα.

Είναι ένα Γαλλικό πιάτο που πήρε το όνομα του από την περιοχή της Λωρραίνης.

Παρόλο που θεωρείτε Γαλλικό πιάτο, ο συνδυασμός κρέμας-αυγού χρησιμοποιούνταν στην Αγγλία σε κρέμες ζαχαροπλαστικής από τον 14° αιώνα ενώ υπάρχει και σε Ιταλικά βιβλία του 15° αιώνα όπως το ”Libro de arte coquinaria”.

Στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1950

Όπως έχουμε πει, όταν ψήνουμε σκέτη την τάρτα την τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρυπούλες οι οποίες όμως κλείνουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος καθώς η ζύμη φουσκώνει. Αν παρόλα αυτά δημιουργηθούν τρύπες μεγαλύτερες, τότε είναι πολύ πιθανό, όταν προσθέσουμε το ρουαγιάλ στην τάρτα να χυθεί λίγο στην ταρτιέρα ή στο ταψί.

Για να αποφύγουμε αυτή την περίπτωση, πριν βάλουμε τα υλικά στην τάρτα, την αλείφουμε με αυγό και τη βάζουμε στο φούρνο για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθούμε τις διαδικασίες της συνταγής. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε το αυγό καθώς θα έχει ψηθεί, να έχει κλείσει όλες τις τρύπες της ζύμης.

Μπορείτε επίσης στο κις λορέν (Quiche Lorraine) να χρησιμοποιήσετε πράσο το οποίο θα δώσει μία γλυκάδα σε όλη την τάρτα.

Σχετικές Συνταγές