Κις Λορέν

Κις Λορέν (Quiche Lorraine)

Το Κις Λορέν είναι μία αλμυρή τάρτα με αυγό, τυρί, μπέικον και κρέμα ρουαγιάλ. Η τάρτα είναι ζύμη μπριζέ (pate brisse). Κάποιοι εναλλακτικά το κάνουν και με ζύμη σφολιάτα.

Είναι ένα Γαλλικό πιάτο που πήρε το όνομα του από την περιοχή της Λωρραίνης.

Παρόλο που θεωρείτε Γαλλικό πιάτο ο συνδυασμός κρέμας-αυγού χρησιμοποιούνταν στην Αγγλία σε κρέμες ζαχαροπλαστικής από τον 14° αιώνα ενώ υπάρχει και σε Ιταλικά βιβλία του 15° αιώνα όπως το ”Libro de arte coquinaria”.

Στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1950.

Όταν ψήνουμε σκέτη την τάρτα την τρυπάμε με πιρούνι για να μην φουσκώσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρύπες που μπορεί καθώς προσθέσουμε το ρουαγιάλ στην τάρτα να χυθεί λίγο.

Αν θέλετε μπορείτε, πριν βάλετε τα υλικά στην τάρτα να την αλείψετε με αυγό, να τη βάλετε στο φούρνο για 2 λεπτά και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τις διαδικασίες της συνταγής. Το αυγό όταν θα ψηθεί θα κλείσει τις τρύπες της ζύμης.

Μπορείτε επίσης στο κις λορέν να χρησιμοποιήσετε πράσο το οποίο θα δώσει μία γλυκάδα σε όλη την τάρτα.

 

Σχετικές Συνταγές