Κιουνεφέ (künefe)

Κιουνεφέ (künefe)

Το κιουνεφέ (künefe) είναι ένα γλυκό που μας φέρνει την Ανατολή στο πιάτο. Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το γλυκό, είναι ο συνδυασμός του τυριού με τη γλυκάδα του σιροπιού και όλο αυτό μέσα στην αγκαλιά ενός φύλλου κανταΐφι.

Προερχόμενο από τα βάθη της Μικράς Ασίας, λέγεται ότι προήλθε από την προ-ισλαμική Συρία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς είναι η γενέτειρά του εξ ου και η ονομασία kanafeh nabulsieh. Εκτός από την Τουρκία το κιουνεφέ (künefe) το φτιάχνουν και στην Αίγυπτο.

Το ιδιαίτερο στοιχείο που κάνει αυτό το γλυκό διαφορετικό, είναι το τυρί. Έχουμε αρκετές επιλογές τυριών για να βάλουμε στο κιουνεφέ.  Κάποια από αυτά είναι το Hatay, το Urfa και το dil peyniri. Στην Ελλάδα το φτιάχνουμε με κρέμα τυριού, με μαλακή μυζήθρα, με μοτσαρέλλα ή με ανθότυρο.

Το κιουνεφέ έχει δύο στρώσεις τεμαχισμένου και βουτυρωμένου κανταϊφιού. Στο εσωτερικό του βρίσκουμε το τυρί. Η κρέμα τυριού στο εσωτερικό του κιουνεφέ μπορεί επίσης, να αρωματιστεί με ξύσμα πορτοκαλιού. Αφότου ψήσουμε το κιουνεφέ, το σιροπιάζουμε και στη συνέχεια το γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Το σιρόπι το βράζουμε για λίγα λεπτά. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να λιώσει απλά η ζάχαρη στο νερό. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην βράσει περισσότερο διότι το σιρόπι θα σφίξει.

Το κιουνεφέ (künefe) είναι ένα γλυκό που το σερβίρουμε καλύτερα ζεστό!!

Σχετικές Συνταγές