Τα κεφτεδάκια τηγανιτά είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές κουζίνες του κόσμου, ιδιαίτερα της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Είναι μικρές μπάλες από κιμά, που συνήθως τηγανίζονται σε λάδι και συνοδεύονται από διάφορες σάλτσες, λαχανικά ή ψωμί.
Τα κεφτεδάκια έχουν τις ρίζες τους στις κουζίνες της Περσίας, όπου το πιάτο “κοφτά” (kufteh) αναφέρεται σε μπάλες κρέατος. Από εκεί, εξαπλώθηκαν προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις γύρω περιοχές. Σε παλαιότερες εποχές, τα κεφτεδάκια φτιάχνονταν για να αξιοποιηθούν κομμάτια κρέατος και άλλα συστατικά που περίσσευαν, συνδυάζοντάς τα με ψωμί και μυρωδικά.
Στην Ελλάδα και την Τουρκία, τα κεφτεδάκια είναι βασικό πιάτο το οποίο ανά περιοχή έχει κάποιες μικρές διαφορές. Στην Ελλάδα τα παραδοσιακά κεφτεδάκια με μπόλικο φρέσκο δυόσμο είναι αυτά που κυριαρχούν στο τραπέζι μας. Βέβαια, όπως είπαμε έχουμε διάφορες παραλλαγές. Εκτός από δυόσμο, στο μείγμα του κιμά κάποιοι προσθέτουν μαϊντανό και ρίγανη. Αυτά έχουν ένα άρωμα μεσογειακό. Στη Σμύρνη τα κεφτεδάκια τα φτιάχνουν με κίμινο και τα συνοδεύουν με σάλτσα ντομάτας ενώ τα αραβικά έχουν μέσα μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, την κανέλα και το καυτερό πιπέρι.
Κεφτεδάκια τηγανιτά συναντάμε και στην Ιταλία με την ονομασία “polpette”, ενώ στην Ισπανία αντίστοιχα υπάρχουν τα “albondigas”.
Τα κεφτεδάκια είναι ένα αγαπημένο έδεσμα που αρέσει τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους. Τα συναντάμε σε οικογενειακά τραπέζια, γιορτές αλλά και σαν μεζέδες με τη συνοδεία κρασιού.
Comments are closed.