Κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο

Κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο

Κυριακή στο χωριό και τι πιο ωραίο από το να μαγειρέψουμε ένα κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο. Ακούγεται πραγματικά ωραίο αλλά για να το πετύχουμε χρειάζεται κάποια προετοιμασία πρώτα.

Αρχικά θα πρέπει να φτιάξουμε τη θερμοκρασία στον ξυλόφουρνο. Ίσως είναι και το πιο καθοριστικό στοιχείο ώστε να έχουμε ένα πετυχημένο φαγητό. Πως όμως γίνεται αυτό;

Ξεκινάμε παίρνοντας ξερά κλαράκια. Τα τοποθετούμε μέσα στον ξυλόφουρνο και ανάβουμε φωτιά. Συνεχίζουμε να βάζουμε ξερά κλαριά μέσα στον ξυλόφουρνο μέχρι να ασπρίσουν τα τοιχώματά του.

Όσο περιμένουμε να κάψει ο φούρνος, καθαρίζουμε πατάτες και φτιάχνουμε το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και με ένα μαχαίρι δημιουργούμε μικρές τρυπούλες. Καθαρίζουμε μερικές σκελίδες σκόρδο και τις βάζουμε μέσα σε αυτές τις τρυπούλες. Τις πατάτες τις κόβουμε κυδωνάτες και τις μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αφότου ολοκληρώσουμε το μαρινάρισμα βάζουμε σε ένα ταψί το κρέας και τοποθετούμε γύρω του τις πατάτες. Καλό είναι να βάλετε και νερό στο ταψί. Ο φούρνος εκείνη τη στιγμή έχει ανεβάσει μεγάλη θερμοκρασία. Κάποιοι βάζουν και το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην τους καεί το κρέας.

Ελέγχουμε το φούρνο, όταν θα είναι έτοιμος σπρώχνουμε στη μία πλευρά τα κάρβουνα που θα έχουν δημιουργηθεί και μερικά ξυλαράκια που ενδέχεται να μην έχουν καεί ακόμα. Βάζουμε με γρήγορες κινήσεις το ταψί στο φούρνο και τον κλείνουμε αεροστεγώς.

Προσπαθούμε καθ΄ όλη τη διάρκεια του ψησίματος να μην ανοίξουμε το φούρνο παρά μόνο 2 με 3 φορές.

Το κατσικάκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο χρειάζεται περίπου 3 ώρες για να ψηθεί αν και εφόσον βέβαια έχουν ακολουθηθεί σωστά όλες οι διαδικασίες ανάμματος του φούρνου.

Σχετικές Συνταγές