Καραμέλα κόκκινη για ντεκόρ θα μάθουμε να φτιάχνουμε σήμερα ώστε να στολίζουμε όμορφα τα γλυκά μας!!!
Η διαδικασία για να φτιάξουμε την καραμέλα είναι σχετικά εύκολη αλλά συνάμα και δύσκολη. Εύκολη γιατί το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βάλουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι μαζί με λίγο νερό. Αφήνοντάς την να λιώσει σιγά σιγά θα παρατηρήσουμε ότι όσο περνάει ο χρόνος η καραμέλα αλλάζει χρώμα παίρνοντας αυτό το καραμελιζέ χρώμα. Δεν αλλάζει όμως μόνο το χρώμα της αλλά και η δομή της. Παρατηρούμε ότι αρχίζει να γίνεται πιο πηχτή και πιο κολλώδες. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η δυσκολία της καθώς αν την αφήσουμε λίγο παραπάνω ή αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να την αφαιρέσουμε από την φωτιά, τότε αρχίζει να καίγεται πράγμα που γίνεται αρκετά εύκολα και γρήγορα.
Για να χρωματίσουμε την καραμέλα χρησιμοποιούμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το χρώμα προστίθεται όταν θα έχει λιώσει η ζάχαρη προτού αποκτήσει το καραμελιζέ χρώμα.
Αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της καραμέλας, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια φτιάχνουμε διάφορα ντεκόρ με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Όσο δουλεύουμε την καραμέλα και περνάει ο χρόνος θα παρατηρήσουμε ότι η καραμέλα κρυώνει και δεν είναι διαχειρίσιμη. Σε αυτή την περίπτωση την ξαναβάζουμε πάνω στη φωτιά να λιώσει ώστε να μπορούμε να την δουλέψουμε προσέχοντας πάλι να μην μας καεί.
Καραμέλα κόκκινη για ντεκόρ μπορούμε να βάλουμε σε τούρτες ή σε ατομικά γλυκά για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο οπτικό αποτέλεσμα.
Προσοχή!!!
- Η καραμέλα ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο έγκαυμα. Μην την πιάνετε όσο είναι ζεστή με τα χέρια σας.
- Η καραμέλα δεν μπαίνει στο ψυγείο γιατί θα επηρεαστεί από την υγρασία και θα λιώσει.
- Η καραμέλα δεν θέλει υψηλές θερμοκρασίες γιατί θα λιώσει.
- Όταν ολοκληρώσετε τη δουλειά σας με την καραμέλα, για να καθαρίσετε το σκεύος που τη φτιάξατε θα πρέπει να το γεμίσετε με νερό και να το βάλετε πάνω στη φωτιά να βράσει. Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε το τηγάνι χωρίς να κάνετε την παραπάνω διαδικασία γιατί θα χαλάσετε το τηγάνι.
Comments are closed.