Καπονάτα

Καπονάτα

Η καπονάτα είναι ένα μεσογειακό πιάτο. Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Παρόλο που είναι διάσημη στη νότια Ιταλία λέγεται πως έχει τις ρίζες της στην Καταλονία. Το όνομα της το πήρε από τη φράση ‘capon de gallera’ το οποίο αναφέρετε στη σούπα gazpacho που έτρωγαν οι ψαράδες μέσα στα πλοία εκείνης της εποχής. Βέβαια η σημερινή καπονάτα έχει κρατήσει ελάχιστα στοιχεία από την παλαιά συνταγή.

Με τα χρόνια και λόγω των μεσογειακών ταξιδιών, η συνταγή πήρε πολλά στοιχεία από τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Έτσι, υλικά όπως ελιές, κάπαρη, μελιτζάνες, ντομάτα και πολλά άλλα έδωσαν άλλη διάσταση σε αυτή τη συνταγή. Μία ιδιαίτερη προσθήκη είναι αυτή του κουκουναριού η οποία δίνει μία διαφορετική οπτική στο φαγητό. Για ακόμα πιο δυνατή γεύση, δοκιμάστε να ψήσετε το κουκουνάρι για λίγα δευτερόλεπτα σε αντικολλητικό τηγάνι. Το ψημένο κουκουνάρι απογειώνει τη συνταγή.

Στη Σικελία έγινε εξαιρετικά δημοφιλής, εκεί πήρε και την τελική της μορφή με τη μελιτζάνα, το ξύδι και το σέλερι να δίνουν μία διαφορετική χροιά στη συνταγή.

Έχει στενή συγγένεια με το μπριάμ και το ρατατούιγ.

Η καπονάτα μπορεί να σερβιριστεί ποικιλοτρόπως. Μπορεί να συνοδεύσει ως σάλτσα, ζυμαρικά ή κοτόπουλο. Μπορεί να δοθεί αυτούσια σαν ορεκτικό. Σερβίρεται είτε κρύα είτε ζεστή.

 

Σχετικές Συνταγές