Η ισπανική ομελέτα (tortilla), ή τορτίγια española, είναι ένα κλασικό ισπανικό πιάτο που μοιάζει με ομελέτα ή φριτάτα, φτιαγμένο κυρίως από πατάτες, αυγά και κρεμμύδια. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα πιάτα της Ισπανίας, το οποίο και απολαμβάνουμε ως tapas (μικρό πιάτο) στα μπαρ, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ακόμη και ως ένα γρήγορο σνακ.
Είναι μία απλή συνταγή που όπως προ είπαμε αποτελείται από πατάτες, κρεμμύδια, αυγά, ελαιόλαδο και αλάτι.
Επιλέγουμε πατάτες πλούσιες σε άμυλο και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή σε κύβους. Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Η προσθήκη των κρεμμυδιών προσδίδει μία γλυκιά γεύση στην τορτίγια. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας προτιμούν την τορτίγια χωρίς κρεμμύδι. Τα αυγά είναι ο συνδετικός κρίκος ώστε να δέσουν όλα τα υλικά και να αποκτήσει η τορτίγια μία χαρακτηριστική πυκνή υφή. Οι πατάτες δεν θα μπορούσαν να τηγανιστούν πουθενά αλλού παρά μόνο σε ελαιόλαδο στο οποίο είναι πλούσια η Ισπανία.
Τι πρέπει να προσέξουμε για να φτιάξουμε μία σωστή ισπανική ομελέτα (tortilla);
Τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα παρά μόνο να μαλακώσουν. Το ίδιο και τα κρεμμύδια, θέλουμε να μαλακώσουν και να μας δώσουν την γλυκάδα τους. Επίσης θα πρέπει να αφαιρέσουμε το λάδι προτού βάλουμε τα αυγά.
Η διαφορά της τορτίγιας από την φριτάτα είναι ότι το ψήσιμο της τορτίγιας ολοκληρώνεται στο τηγάνι και ότι η τορτίγια ψήνεται και από τις δύο πλευρές στο τηγάνι σε αντίθεση με την φριτάτα η οποία ψήνεται μόνο από την μία πλευρά στο τηγάνι και το ψήσιμο ολοκληρώνεται στο φούρνο χωρίς να χρειάζεται να την γυρίσουμε.
Πολλές είναι οι παραλλαγές τις τορτίγιας καθώς μπορούμε να βάλουμε ότι θα βάζαμε και σε μία κοινή ομελέτα. Παρόλα αυτά κάποιες είναι αρκετά χαρακτηριστικές όπως:
- με chorizo όπου μας δίνει μία πιο πλούσια και πικάντικη γεύση
- με πιπεριές προσθέτοντας χρώμα στο πιάτο και μία διαφορετική γεύση
- με σπανάκι ή κολοκυθάκια όπου έχουμε μία πιο ελαφριά εκδοχή.
Η ισπανική ομελέτα (tortilla) είναι ένα ευέλικτο πιάτο καθώς τρώγεται όλες τις ώρες τις ημέρας. Επίσης μπορούμε να την σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ακόμα και κρύα. Συχνά την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και την σερβίρουμε με οδοντογλυφίδες ως πιάτο tapas. Τέλος είναι πολύ δημοφιλής ως γέμιση σε σάντουιτς.
Comments are closed.