φοκάτσια με τυρί

Η αυθεντική φοκάτσια με τυρί της πόλης Recco

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την αυθεντική φοκάτσια με τυρί η οποία κατάγεται από την πόλη Recco. Το Recco είναι περιοχή της Λιγουρίας και είναι φημισμένη για την focaccia con il formaggio (φοκάτσια με τυρί). Το τυρί που χρησιμοποιούν εκεί είναι το stracchino.

Το stracchino είναι ένα είδος ιταλικού τυριού το οποίο το παρασκευάζουν από αγελαδινό γάλα. Το όνομα του τυριού προέρχεται από το Λομβαρδικό επίθετο strach, που σημαίνει «κουρασμένος». Λέγεται ότι το γάλα το παράγουν από κουρασμένες αγελάδες που κατεβαίνουν από τα αλπικά βοσκοτόπια το φθινόπωρο. Είναι πιο όξινο και πιο πλούσιο σε λιπαρά. Το τρώνε φρέσκο και έχει απαλή και κρεμώδη υφή με ήπια και λεπτή γεύση. Το σχήμα του είναι συνήθως τετράγωνο.

Το συναντάμε σε κάθε αρτοποιείο, εστιατόριο ή πιτσαρία της περιοχής.  

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φοκάτσιες που γνωρίζουμε αυτή την παρασκευάζουν χωρίς μαγιά και είναι πολύ λεπτή.

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Η ιστορία της φοκάτσια με τυρί ξεκινά την εποχή της Τρίτης Σταυροφορίας. Το εφηύραν τον 12° αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, οι αγρότες από το Recco αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ενδοχώρα. Αιτία όλων αυτών ήταν οι Αραβικές επιδρομές από τη θάλασσα. Τα μόνο υλικά που είχαν στη διάθεσή τους ήταν αλεύρι, νερό, λάδι και τυρί. Έτσι εφηύραν αυτό το είδος φοκάτσια όπου παρέμεινε στην τοπική γαστρονομική κληρονομιά.

Μέχρι τα τέλη του 1800, το focaccia di Recco το σέρβιραν μόνο την περίοδο μνήμης των νεκρών. Το είχαν συνδέσει επίσης και με τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Από το 1950 και με την ανάπτυξη του τουρισμού η φοκάτσια με τυρί έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Από το 1955, η πόλη του Recco φιλοξενεί το λεγόμενο Festa della Focaccia. Εκεί κάθε τελευταία εβδομάδα του Μάϊου πραγματοποιούν ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Σχετικές Συνταγές