Ζύμη για πίτσα

Ζύμη για πίτσα

Μετά από πολλές δοκιμές, βρήκαμε την ιδανική ζύμη για πίτσα! Θα την ονόμαζα ζύμη για όλους και αυτό γιατί με μικρές μετατροπές μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε φούρνο με ξύλα είτε σε ταψάκι σε επαγγελματικό φούρνο ή σε ερασιτεχνικό επίπεδο στο φούρνο του σπιτιού μας.

Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό και ποιες είναι αυτές οι μικρομετατροπές;

Σημαντικό ρόλο σε ένα ζυμάρι παίζει το αλεύρι και το ποσοστό γλουτένης που περιέχει. Όσο περισσότερη γλουτένη έχει ένα ζυμάρι τόσο πιο ελαστικό είναι. Αυτό, βοηθά το ζυμάρι να ανοίγει στον αέρα χωρίς να τρυπάει. Άρα ανάλογα τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε επιλέγουμε το αντίστοιχο αλεύρι.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η μαγιά. Αν θέλουμε ένα γρήγορο σε χρόνο ζυμάρι, προσθέτουμε περισσότερη μαγιά ώστε να φουσκώσει πιο γρήγορα (εδώ παίζει ρόλο βέβαια και η θερμοκρασία του χώρου).

Η μαγιά αντιδρά διαφορετικά ανάλογα την εποχή. Για παράδειγμα, αν είναι χειμώνας θα πρέπει να διαλυθεί σε χλιαρό νερό ενώ το καλοκαίρι σε κρύο. Παρόμοια συμπεριφορά έχει και το ζυμάρι. Ανάλογα τη θερμοκρασία, φουσκώνει πιο γρήγορα ή πιο αργά.

Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά. Αν έχετε νωπή μαγιά θα πρέπει να κάνετε τη μετατροπή την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Σε επαγγελματικό επίπεδο είναι καλύτερα να φτιάξουμε τη ζύμη για πίτσα από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε να φουσκώσει αργά μέσα στο ψυγείο.

Σχετικές Συνταγές