Ο ζωμός ψαριού είναι ένα διαυγές υγρό που παρασκευάζεται από κόκκαλα, κεφάλια ή υπολείμματα ψαριών, σε συνδυασμό με λαχανικά και μυρωδικά. Σε αντίθεση με τον ζωμό από κρέας που χρειάζεται πολλές ώρες για να παρασκευαστεί, ο ζωμός ψαριού σιγοβράζεται για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (20–45 λεπτά). Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια έχουν πιο ευαίσθητη σάρκα και κόκκαλα.
Είναι ένας από τους κλασικούς ζωμούς στη μαγειρική και ο βασικός στόχος του ζωμού ψαριού είναι να προσθέσει ένταση γεύσης σε σούπες, σάλτσες, για ριζότο ή για άλλα πιάτα, καθώς και να παρέχει θρεπτική αξία από τα ψάρια και τα λαχανικά που περιέχει.
Τα βασικά συστατικά ενός ζωμού ψαριού περιλαμβάνουν συνήθως μικρά ψάρια, κεφάλια και κόκκαλα από μεγάλα ψάρια. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι κρεμμύδια, σέλινο, καρότα, φύλλα δάφνης και κοτσάνια μαϊντανού.
Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για ζωμούς είναι τα λευκόσαρκα. Τέτοια ψάρια είναι ο μπακαλιάρος, η πεσκανδρίτσα, η σφυρίδα, ο ροφός και ο σαργός.
Αποφεύγονται τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, τόνος, γιατί βγάζουν έντονη μυρωδιά και λαδίλα που δεν είναι ευχάριστη στον ζωμό.
Δείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα είδη του τόνου.
Συντήρηση ζωμού
Ο ζωμός ψαριού μπορεί να προετοιμαστεί και να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 μέρες και στην κατάψυξη για 3 μήνες. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι μόλις τον παρασκευάσουμε να τον παγώσουμε κατευθείαν (σε κρύο μπαιν μαρί) ώστε να αποφύγουμε τις επικίνδυνες θερμοκρασίες ανάπτυξης μικροβίων.
Comments are closed.