Ελιές ασκολάνα (Olive Ascolane)

Ελιές ασκολάνα (Olive Ascolane)

Οι ελιές ασκολάνα (Olive Ascolane) μου φέρνουν αναμνήσεις από το τελευταίο (μέχρι το επόμενο) ταξίδι μου στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στο Άσκολι Πιτσένο. Εκεί γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους όπου με μύησαν στο καλό φαγητό και στο ποιοτικό κρασί. Επίσης μου έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την ελιά του Άσκολι και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπου μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ένα από τα παραδοσιακά σνακ της περιοχής που με εντυπωσίασαν ήταν οι ελιές ασκολάνα (Olive Ascolane). Σερβίρονται συνήθως ως σνακ στους δρόμους της πόλης μέσα σε χάρτινα χωνάκια. Το κάθε χωνάκι έχει περίπου 8 με 10 ελιές. Εκτός όμως από το δρόμο τις συναντάμε στα υπέροχα μαγαζιά όπου οι Ιταλοί παίρνουν το aperittivo τους.

Τι είναι το aperitivo;

Το aperitivo αναφέρεται σε ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ τα οποία είναι γλυκόπικρα λικέρ ή βερμούτ και προορίζονται για να ανοίξουν την όρεξη πριν από το βραδινό γεύμα. Συνοδεύεται συνήθως από finger food, πλατό αλλαντικών ή τυριών ή και άλλες μικρές μπουκίτσες.

Παρακάτω στη συνταγή θα παρατηρήσετε ότι κόβουμε την ελιά σε σχήμα σπειροειδές. Πως το κάνουμε αυτό!! Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την ελιά όπως θα καθαρίζαμε ένα πορτοκάλι χωρίς όμως να κοπεί η φλούδα του. Ξεκινάμε δηλαδή από το πάνω μέρος της φτάνοντας στο κάτω.

Σχετικές Συνταγές