Γλώσσα Μενιέρ

Γλώσσα μενιέρ

Η γλώσσα μενιέρ είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο το οποίο αποτελείται από φιλέτα ψαριού γλώσσας, χυμό λεμόνι και μαϊντανό.

Στην παραδοσιακή κουζίνα το όνομα μενιέρ αναφέρεται στην τεχνική μαγειρέματος συστατικών σε βούτυρο και χυμό λεμονιού.

Αυτό το παραδοσιακό γαλλικό πιάτο απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν η διάσημη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Julia Child το ανέφερε για πρώτη φορά στο βιβλίο της.

Σχετικά θα έλεγα πως είναι μία εύκολη συνταγή που κρύβει όμως κάποιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που αν δεν τις προσέξουμε θα επηρεάσσουν την γεύση αυτού του πιάτου.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως φιλετάρεται αυτό το ψάρι. Η γλώσσα έχει διαφορετικό τρόπο φιλεταρίσματος απ’ ότι άλλα ψάρια. Για αρχή θα πρέπει να αφαιρέσουμε το δέρμα της το οποίο είναι αρκετά σκληρό και τραχύ. Ξεκινώντας από την ουρά κάνουμε μία οριζόντια σχισμή και με ένα χαρτί διότι γλυστράει, τραβάμε το δέρμα προς το κεφάλι. Αφότου αφαιρέσουμε το δέρμα ξεκινάμε από το κέντρο του ψαριού και φιλετάρουμε ακολουθώντας τα κόκκαλα. Αφού αφαιρέσουμε τα δύο φιλέτα κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.

Καθώς θα έχουμε τα τέσσερα φιλέτα απλοποιείται αρκετά η συνταγή. Σημαντικό ρόλο παίζει το αλεύρι καθώς είναι αυτό που θα δώσει μία ωραία κρούστα στο ψάρι αλλά θα δέσει και τη σάλτσα που θα δημιουργηθεί. Τον μαϊντανό τον ρίχνουμε στο τέλος της συνταγής.

 

Σχετικές Συνταγές