Γκιοζλεμές (Gözleme)

Γκιοζλεμές (Gözleme)

O Γκιοζλεμές (Gözleme) είναι μία τούρκικη λεπτή πίτα την οποία έφεραν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η τούρκικη λέξη Gözleme είναι σύνθετη καθώς το goz σημαίνει ”μάτι” και εννοεί τις φουσκάλες που γίνονται κατά το ψήσιμο της ζύμης.

O Γκιοζλεμές (Gözleme) ξεκίνησε να σερβίρεται ως πρωινό και ως απογευματινό σνακ. Στο σήμερα είναι ένα δημοφιλές γρήγορο φαγητό όπου το βρίσκουμε είτε σε εστιατόρια, καφέ ή σε πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια στους δρόμους.

Με την πρώτη ματιά το φύλλο μας θυμίζει κρέπα. Η διαφορά σε σχέση με τη ζύμη για κρέπα είναι ότι ο γκιοζμελές είναι πιο μαστιχωτός και πιο ανθεκτικός. Το μικρό του μυστικό είναι στο άνοιγμα. Θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό ώστε να ψηθεί πολύ γρήγορα.

Αυτή η μικρασιάτικη λεπτή πιτούλα ψήνεται χωρίς λάδι σε ένα μαντεμένιο καμπυλωτό σκεύος που ονομάζεται SAJ. Εμείς σήμερα θα το φτιάξουμε σε αντικολλητικό τηγάνι καθώς δεν διαθέτουμε το ειδικό σκεύος. Επιλέξαμε να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο κατά το ψήσιμο. Η πρωτοβουλία μας στέφθηκε με επιτυχία. Το ζυμάρι έγινε πιο τραγανό και πιο νόστιμο.

Στην αυθεντική του εκδοχή ο γκιοζλεμές αποτελείται από λεπτό φύλλο που ανοίγεται επί τόπου και γεμίζεται με τυρί ή σκέτο σπανάκι.

Η ζύμη γεμίζεται με διάφορα υλικά όπως κρέας, κοτόπουλο, κιμά, μανιτάρια, χορταρικά, τυριά κ.α. Η γέμιση που θα χρησιμοποιήσουμε είναι με χορταρικά και φέτα. Τα χορταρικά που έχουμε επιλέξει είναι σπανάκι, πράσο, κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, άνηθο, μυρώνια, καυκαλήθρες και φέτα. Τη γέμιση την ”περνάμε” πρώτα από το τηγάνι με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε φέτα. Την αφήνουμε να κρυώσει και μετά γεμίζουμε τους γκιοζλεμέδες.

Σχετικές Συνταγές