γαμοπίλαφο

Γαμοπίλαφο

Γαμοπίλαφο, ένα φαγητό που δεν μπορεί να λείψει από κανέναν παραδοσιακό γάμο της Κρήτης. Το γαμοπίλαφο είναι επίσης γνωστό και ως ”γαμήλιο ρύζι” καθώς το παρασκεύαζαν και το απολάμβαναν μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Πλέον μαγειρεύεται πιο συχνά αλλά βέβαια δεν λείπει όπως προείπαμε από τις γαμήλιες δεξιώσεις.

Είναι ένα σύνθετο πιάτο καθώς συνδυάζει διαφορετικά είδη κρέατος. Το βασικό κρέας που χρησιμοποιείται είναι το αρνί ή το κατσίκι. Ορισμένες φορές μπορεί να το δούμε και με γίδα. Σε κάποιες περιπτώσεις το παρασκευάζουν με μοσχάρι, κοτόπουλο και περιστασιακά με χοιρινό. Αυτό όμως που καθορίζει ένα καλό γαμοπίλαφο είναι ο ζωμός του καθώς από αυτόν εξαρτάται όλη η νοστιμιά του φαγητού. Για να πετύχουμε έναν πλούσιο γευστικά ζωμό εκτός από το κρέας που θα χρησιμοποιήσουμε θα βράσουμε μαζί και έναν κόκορα.

Αρχικά θα βράσουμε τα κρέατα που θα επιλέξουμε μαζί με λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι). Επίσης ένα φύλλο δάφνης και κόκκοι πιπεριού ενισχύουν σημαντικά το ζωμό. Καθώς το κρέας σιγοβράζει στη συνέχεια σουρώνεται και ο καθαρός πλέον ζωμός χρησιμοποιείται για να βράσει το ρύζι. Το ρύζι που επιλέγουμε είναι το ”καρολίνα”. Το καρολίνα ονομάζεται επίσης και κολλώδες ρύζι. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη και είναι ιδιαίτερα κολλώδες όταν ψηθεί.

Η αμυλοπηκτίνη είναι αυτή που ευθύνεται για την κολλώδη υφή του

Καθώς βράζει το ρύζι και ολοκληρωθεί ο βρασμός του, προστίθεται χυμός λεμονιού και γενναιόδωρες ποσότητες βουτύρου. Το βούτυρο που χρησιμοποιούμαι είναι το στακοβούτυρο. Χρήσιμες πληροφορίες για την τσίπα, τη στάκα και το στακοβούτυρο μπορείτε να δείτε εδώ.

Όταν σερβίρουμε το γαμοπίλαφο, βάζουμε σε μια πιατέλα το χυλωμένο ρύζι και προσθέτουμε είτε από πάνω τακτοποιημένα τα κομμάτια του κρέατος είτε χωριστά σε μία άλλη πιατέλα. Μαζί με το φαγητό δίνουμε και κομμένα λεμόνια σε αυτούς που θέλουν να προσθέσουν παραπάνω λεμόνι στο φαγητό τους.

Σχετικές Συνταγές