Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Προσπαθώ να βρω κάποια λόγια ώστε να παρουσιάσω όσο καλύτερα γίνεται αυτό το γλυκό. Θα προσπαθήσω να μιλήσω για το ελληνικό γαλακτομπούρεκο όπου όμοιό του δεν υπάρχει. Το τραγανό φύλλο σε συνδυασμό με τη γευστική κρέμα και τα αρωματικό σιρόπι, συνδυάζονται υπέροχα και μας δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Θα ξεκινήσουμε με το φύλλο. Το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι κρούστας. Βουτυρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο γάλακτος. Δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον αέρα γιατί ξεραίνονται γρήγορα. Η κρέμα που θα φτιάξουμε έχει ως βασικό υλικό της το σιμιγδάλι και βέβαια το γάλα. Το σιμιγδάλι το μοιράζουμε σε χοντρό και ψιλό. Κάνουμε μία μίξη των δύο πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερη συνοχή και ωραιότερη υφή κρέμας. Στην κρέμα για γαλακτομπούρεκο βάζουμε βανίλιες. Η βανίλια θα καλύψει την μυρωδιά του αυγού στο γλυκό. Το ίδιο πετυχαίνουμε και με την προσθήκη ξύσματος είτε πορτοκαλιού είτε λεμονιού στην κρέμα.

Το γαλακτομπούρεκο ολοκληρώνεται με το σιρόπι. Αν επιθυμούμε δυνατότερη γεύση στο σιρόπι, τότε προσθέτουμε φλούδες από πορτοκάλι. Οι φλούδες πορτοκαλιού είναι βασικές στον αρωματισμό του σιροπιού μαζί βέβαια με ένα ξύλο κανέλας. Το σιρόπι το βράζουμε 5 λεπτά. Στόχος μας είναι να λιώσει η ζάχαρη. Αν το σιρόπι βράσει πολύ περισσότερο, τότε θα γίνει πολύ δεμένο, πράγμα που δεν το θέλουμε. Το σιρόπιασμα του γλυκού γίνεται όταν το γλυκό βγει από το φούρνο ζεστό, ενώ το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο.

Δείτε επίσης συνταγή για σπιτική πορτοκαλόπιτα εδώ.

Σχετικές Συνταγές