Βούτυρο νουάρ

Βούτυρο νουάρ

Τι είναι το βούτυρο νουάρ; Πως το φτιάχνουμε; Που το χρησιμοποιούμε; Αυτές και πολλές άλλες απορίες θα προσπαθήσουμε σήμερα να σας λύσουμε.

Ξεκινάμε από τι είναι το βούτυρο νουάρ.

Είναι ένα βούτυρο σκούρου χρώματος το οποίο δεν υπάρχει έτσι στο εμπόριο αλλά το παρασκευάζουμε με θερμική επεξεργασία. Χρησιμοποιούμε αγελαδινό βούτυρο καθώς χρειαζόμαστε τον ορό γάλακτος που περιέχει. Το βούτυρο κλαριφιέ δεν ενδείκνυται για αυτή τη διαδικασία.

Πως το φτιάχνουμε;

Χρειάζεται αρκετή υπομονή για να φτιάξουμε το βούτυρο νουάρ. Αυτό που κάνουμε είναι αρχικά να βάλουμε ένα κομμάτι βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και να το τοποθετήσουμε πάνω σε χαμηλή φωτιά. Δεν χρειάζεται να το ανακατεύουμε. Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά παρακολουθώντας τα στάδια αλλαγής του. Με ένα κουταλάκι καθαρίζουμε ότι υπάρχει στην επιφάνεια του. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος που θα είναι έτοιμο το βούτυρο. Θα πρέπει να το δούμε με το μάτι. Αρχικά θα πάρει το χρώμα του φουντουκιού. Σε αυτό το στάδιο έχουμε το βούτυρο νουαζέτ. Συνεχίζουμε και μόλις το χρώμα πάρει μία σκούρα όψη το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγες σταγόνες ξυδιού, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται και στη συνέχεια το περνάμε από τουλπάνι.

Που το χρησιμοποιούμε;

Το βούτυρο νουάρ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως και το νουαζέτ. Μπορούμε με αυτό να σοτάρουμε ένα υλικό ή να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποια σάλτσα.

Σχετικές Συνταγές